Криминално Общество

Досъдебно производство срещу македонския трафикант на хора

Пазарджик

Районна прокуратура-Пазарджик образува досъдебно производство срещу Шабан Р., на 55 г., македонски гражданин със статут на постоянно пребиваващ в България, за подпомагане на чужденци незаконно да преминат през страната – престъпление по чл. 281 от Наказателния кодекс.

На 29 декември 2015 г. в района на с. Лесичово, обл. Пазарджик, полицейски патрул е спрял за проверка ТИР с влекач с хасковска регистрация и полуремарке с пловдивска регистрация. В товарния автомобил, шофиран от Шабан Р.,  са пътували 119 чужди граждани без документи за самоличност, за които по-късно е установено, че са от Сирия и Ирак. В момента се установява тяхната самоличност и предстои да бъдат настанени в бежански център у нас. Разследването сочи, че чуждите граждани са били качени в гр. Истанбул на товарния автомобил от турски гражданин, представил се за български изселник и говорещ български език. Той обещал да плати на шофьора  5 000 евро, за да превози хората до територията на Република България и да ги остави във вътрешността на страната. Шабан Р. е задържан за 24 часа по Закона за МВР.

Под ръководството на Районна прокуратура-Пазарджик се извършват активни процесуално-следствени действия – разпитват се свидетели, установява се самоличността на чуждите граждани и мястото на влизане в България, както и собствеността на влекача и полуремаркето. Сред чуждите граждани има и деца под 16-годишна възраст.   

 

 

Пресцентър на Апелативна прокуратура-Пловдив

29 декември 2015 г.

Коментари