Култура

Динката с обновено читалище за 1 милион лева

Динката,Лесичово

Над 1 милион лева струва обновяването на читалището в лесичовското село Динката. Средствата са по Програмата за развитие на селските райони и са изразходвани за цялостно саниране на сградата, подмяна на дограмата, пълно вътрешно и външно боядисване, пълна  подмяна на оборудване на читалището с нови маси, рафтове и столове, подмяна на седалките в залата на читалището, която е за 300 човека.

Читалище „ Пробуда 1914г.” е основано преди 101 години, а сградата е построена преди 60 години.

През последните 4 години в община Лесичово са обновени четири читалища, коментира кметът инж. Серьожа Лазаров.  Той дари най-младия и най-възрастния жител на Динката. Родителите на едномесечния Федя Каменов получиха бебешки принадлежностти, а за 93-годишната Димитрия Стоянова подаръка получи племенницата и.

Междувременно по-рано през деня в Динката, след водосвет отслужен от архимандрит Яков,  беше открит паметник на Кочо Честименски, който е роден в селото.

Вечерта кръшни хора извиха самодейките от читалище „ Пробуда 1914г.”, в които се включиха голяма част от жителите на селото. 12- годишната  Роза Асенова, която през април бе избрана за „ Мис Динката”, показа уникалните си умения в изпълнението на индийски танци.

Коментари

Остави коментар