Политика

Димитър Димитров: Ние в нелегалност няма да излизаме

БСП активисти поставиха под съмнение коректността на предстоящата партийна конференция

Пазарджик Ние в нелегалност няма да излизаме – общинските ни конференции винаги са били открити, заяви на нарочна пресконференция народният представител Димитър Димитров.

Повод за думите му беше публикация в местен вестник относно провеждането на общинска конференция на столетницата и информацията в нея, че ще бъде закрита за медии. Публикацията е провокирала спешна среща в общинския офис на червените вечерта на 28 март (в самия офис били допуснати само до залата за събрания).

„Ние, долуподписаните, категорично възразяваме срещу действията на г-н Янаки Стоилов като ръководител на ОС за ликвидиране влиянието на БСП в община Пазарджик“, се казва в декларацията от срещата. До тази сутрин броят на подписалите я е 167. В декларацията се насрочва незабавна среща на актива на 1 април от 17.30 часа в клуба на Общински съвет на БСП Пазарджик. Темата е: "Принципи, правила и уставно провеждане на заседанието на Общинската партийна конференция".

С декларацията ще бъде запознато и националното ръководство на столетницата. Димитров припомни, че в момента в Пазарджик БСП няма легитимно ръководство. Правомощията на временно избрания организационен съвет, който трябваше да избере такова, са изтекли на 1 март.

На пресконференцията присъстваха още общинските съветници Лазар Попов и Александър Кобаков, и кметът на село Добровница, Гурко Митев. Според Попов, при всички партийни организации, които се очаква да не гласуват за кандидата на Стоилов, се правят опити да не се излъчат делегати за националната конференция. „Ние искаме да изберем общинско ръководство, което ще поведе партията по по-добър път. Сега правят опит тя да мине по служебен начин, с предизвестен резултат", каза Попов и допълни, че общинската конференция, освен местно ръководство, трябва да излъчи и делегати.

Червените смятат, че конференцията ще бъде манипулирана, тъй като решенията на около 20 от местните структури, не са признати. Неудобните организации се унищожават и вече нямаме точна информация колко са структурите ни по места, каза Попов. Гурко Митев допълни, че има опити да се компрометира легитимността и на събранието в Добровница.

Общинската конференция на БСП ще се проведе на 10 април в Младежкия дом. Димитър Димитров добави към тази информация, че са добре дошли както представители на медии, така и на други партии.

Коментари