Общество

Диагностичен скрининг за ехинококоза на 350 деца от рисков контингент

Пазарджик, Септември Скрининговите ехографски изследвания за заболяване от ехинококоза (кучешка тения) започват на 16 септември в ОУ "Св. Кл. Охридски" в с. Ал. Константиново. Близо 200 деца ще бъдат прегледани от доц. д-р Димитър Вучев, д.м. – паразитолог, и д-р Галя Попова – Даскалова. През следващата седмица скринингът ще обхване и към 150 ученици от ОУ "Св.Св. Кирил и Методий" в с. Ковачево, община Септември.

Контингентът е рисков, тъй като най-висока детска заболяемост от ехинококоза е регистриран именно в тези населени места. Последният диагностициран случай е от това лято на 10-годишно момче с ехинококозни кисти от с. Ковачево – казва доц. Вучев.

Диагностичният скрининг се организира от РЗИ Пазарджик и Катедра с клиника по инфекциозни болести на Медицински университет Пловдив, с помощта на НЦЗПБ София.

Пилотният проект се реализира безвъзмездно от екипа.

РЗИ Пазарджик разработи Регионална профилактична програма за контрол на ехинококозата в областта. Според статистиката,  България е страната с най-висока заболяемост от ехинококоза (кучешка тения) в Европейския съюз, а Пазарджишка област е сред най-засегнатите. Здравната профилактика е особено важна за малките и отдалечени селища, където осведомеността на населението е недостатъчна.

Припомняме профилактичните  мерки срещу ехинококозата: спазване на стриктна лична хигиена, периодично обезпаразитяване на домашните и стопанските кучета, мерки от страна на общинските администрации срещу бездомните кучета, ветеринарно-санитарен контрол.

РЗИ

Коментари