Любопитно Общество

„Джуно“ влезе успешно в орбитата на Юпитер

Сондата „Джуно" носи английското име на Юнона – римската богиня, която е сестра и съпруга на Юпитер, митологичния властелин на боговете, който можел да вижда през облаци

 

Сателитът на НАСА „Джуно" направи нова стъпка към изпълнението на мисията си, след като успешно влезе в орбитата на най-голямата планета в Слънчевата система – Юпитер.

Летателният апарат на стойност 1,1 млрд. долара започна опитите си за навлизане в траекторията на газовия гигант около 7 ч. сутринта.

Неговото пътуване започна преди пет години,

когато беше изстрелян в открития Космос от площадката „Кейп Канавъръл" във Флорида. Оттогава летателният апарат, кръстен на римската богиня на брака Юнона, е прелетял над 2,7 млрд. километра.

За да може успешно да бъде уловен от гравитацията на Юпитер, сателитът трябваше да забави скоростта си на движение до 209 200 км/ч.

Още преди да се доближи съвсем до Юпитер, „Джуно" успя да зарадва изследователите на НАСА. При приближаването си към планетата сателитът улови поредица от стържещи и ръмжащи звуци, докато преминава през магнитното поле на Юпитер на 24 юни.

Според учените извънземните звуци представляват ударни вълни, причинени от навлизането на сондата в магнитното поле на Юпитер, което предпазва отдалеченото небесно тяло от т. нар. слънчев вятър – същата функция, каквато имат и магнитните полета на Земята.

С влизането си в орбитата на Юпитер „Джуно" започва 20-месечна мисия,

по време на която изследователите се надяват да открият повече за това колко вода има на газовия гигант, от какво е съставено ядрото му, както и това как е бил формиран преди милиарди години.

Това е и първата човешка мисия, която ще се опита да установи какво се крие под гъстите облаци, обвиващи планетата.

Първата обиколка на сателита около петата планета от Слънцето ще продължи 53 дни, като следващите обиколки ще са по-кратки.

След като извърши всички предвидени 37 завъртания около Юпитер,

„Джуно" ще завърши пътя си като се гмурне под облаците на планетата, което трябва да стане през 2018 г.

Апаратът не е първият, който успява да навлезе в орбитата на Юпитер, но за разлика от „Галилео", изстрелян през 1989 г., „Джуно" ще обикаля планетата на много по-малко разстояние./vesti.bg/

Коментари