Институции Общество

Деца спасиха малка сова в Паталеница

Пазарджик Десет сигнала за бедстващи защитени видове – бял щъркел, горска ушата сова и домашна кукумявка са получени през последните месеци в РИОСВ – Пазарджик.

 

sova_decaОт екоинспекцията съобщават, че при последния случай тази седмица деца са сигнализирали за малка сова в безпомощно състояние, намерена в двора на къщата им в с. Паталеница. РИОСВ изказва специална благодарност шестгодишния Веселин Чавдаров и единадесетгодишната Евгения Арапова за положените грижи до транспортирането на птицата в спасителен център. Там са отишли още седем от птиците, за които са получени сигнали. Други две са освободени на подходящи места.

За опазване на друг защитен вид, на пчелари от Велинград и село Нова махала, за безвъзмездно ползване са предоставени пет електрически огради. Те предпазват пчелините от набези на кафява мечка, като по този начин се намалява антропогенния натиск върху защитения вид.

Опазването на ценни растителни, дървесни видове и защитени животни е сред приоритетите в превантивната и контролна дейност на РИОСВ-Пазарджик.

В последните месеци е осъществен също контрол върху дейността на седем билкозаготвителни пункта в  Ракитово и  Пазарджик. Не са установени нарушения на Закона за лечебните растения.

Проверено е състоянието на осем защитени дървета на територията на ТП ДГС „Белово“ и ТП ДЛС „Ракитово“. То се определя като добро, обобщават от инспекцията. След подаден сигнал е проверено състоянието на вековен дъб в местността „Ливадите“, землище на с. Дебращица.  Установено е,  че стволът му е осеян с ходове на бръмбар Голям сечко. Това е вид, който предпочита мъртва дървесина и не влияе върху съществуването на дървото.

Коментари