Култура Общество

Деца от Пазарджик, Велинград, Панагюрище и Костандово бяха отличени като шампиони по четене

Написано от ПЗИНФО

Образователната платформа Книговище тържествено връчи големите си годишни награди и наградите от Априлското състезание по четене с разбиране. Призове в различни категории получиха над 1000 деца от 37 населени места.

Събитието на 18 май беше вълнуващ празник за деца, учители и родители, който мотивира и още повече сплоти книговищната общност на четящите, любознателните и мислещите деца.

Традиционните годишни награди на Книговище поощряват успехите и постоянството на цели класове и отделни читатели, които всеки месец в периода октомври 2023  – април 2024 са получавали месечните дигитални награди на платформата. А в категорията „Творец“ бяха отличени децата, които са създали най-много въпросници по детски книжки за „Книговище“.

14 класа от цялата страна получиха приза „Читатели на 2024“, а 41 деца спечелиха индивидуални титли „Читател на 2024“. Най-четящите са от Бургас, Варна, Враца, Димитровград, Етрополе, Костенец, Кресна, Перник, Пловдив, Русе, Самоков, Свищов, Силистра, София и Хасково.

Априлското състезание по четене с разбиране 
за трета поредна година увлече децата на България в едно забавно, но най-вече книжно състезание!  3251 деца се включиха в надпреварата. Въпросниците на Книговище бяха решени цели 153 719 пъти!

Акцент тази година беше възможността да се създават въпросници и децата пораснаха като автори. 108 деца обогатиха библиотеката на платформата с 387 книговищни въпросника!

35 класа бяха отличени като „Най-четящите класове“, а 32 деца получиха индивидуални награди в категория „Шампион по четене с разбиране и творец“.

В Априлското състезание по четене с разбиране най-добре се справиха децата от градовете Благоевград, Ботевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Велинград, Враца, Горна Оряховица, с. Градина, Гоце Делчев, Добрич, Етрополе, Кнежа, с. Костандово, Кресна, Монтана, Пазарджик, Панагюрище, Перник, Пловдив, Правец, Разград, Русе, Самоков, Сандански, Свиленград, Свищов, Силистра, София, Търговище и Хасково.

Ето и отличените от област Пазарджик:


Най-четящ клас сред вторите класове –
ОУ „Неофит Рилски“ Костандово

Индивидуални награди:

шампиони – Божидара Аршинкова – Велинград, Елена Донева – Пазарджик

Вицешампион и творец – Радиана Узунова от Панагюрище

За Книговище:

Образователна платформа с 5500+ въпросника по учебни материали, приказки, енциклопедии, романи и детски новини.

Дом на първата българска медия с новини за деца – „Вижте“, която разказва за събитията в България и по света на език, интересен и разбираем за децата.

Пространство за учене чрез игра, достъпен инструмент за насърчаване на любознателност, на удоволствието от четенето и четенето с разбиране.

Коментари