Институции Политика

Десислава Костадинова: Очакваме морална постъпка от Жаблянов

Настояваме за оставката на Валери Жаблянов като заместник-председател на Народното събрание, заяви в предаването „Делници“ на телевизия Евроком народният представител от ГЕРБ-Пазарджик Десислава Костадинова.

„Когато за спазване на правилника на парламента, гласуван и от БСП, беше атакуван председателят на събрание, той като човек с морал и достойнство напусна поста. Очакваме същото сега от Валери Жаблянов заради оскърбителните думи по отношение на Народния съд“, каза пред водещия Никола Колев Десислава Костадинова.

Тема на разговора беше и работата на Костадинова като член на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата. Повдигната беше темата за опита да се внуши, че има проблем със системата БАЦИС и възможно ли е да има пробив чрез устройствата, които имат обща парола, Костадинова обясни, че практически е невъзможно да се влезе в устройството само с тази парола, преди това има две други стъпки като въвеждане на индивидуален код и електронен подпис, които оставят следи в системата, които няма как да бъдат изтрити. На заседание на комисията са били изслушани както главния прокурор Сотир Цацаров, така и директорът на Агенция „Митници“  Георги Костов, които са отхвърлили вероятността за пробив в системата, а всички препоръки, свързани с нейната сигурност са били изпълнени в кратки срокове.

В предаването беше засегната и темата за Западните Балкани в контекста на българското председателство на Съвета на Европа и реалните шансове на Сърбия и Черна гора да се присъединят към съюза през 2025 година.

Като народен представител от област Пазарджик, Десислава Костадинова, изтъкна фактът, че първият договор за финансиране по плана „Юнкер“ на стойност 100 милиона евро на практика ще бъде реализиран на 80% в региона и по специално в Пещера.

Коментари