България Институции Общество Политика

Десислава Костадинова: Ние от ГЕРБ си пожелахме в парламента да имаме повече общи и спечелени от всички нас каузи в името на българите

По повод приключилата парламентарна 2018 година и началото на новата 2019-та, Радио „Фокус“ – Пазарджик потърси за коментар депутата от ГЕРБ Десислава Костадинова за приоритетите в работата на Народното събрание през тази година.

Фокус: Г-жо Костадинова, каква е вашата равносметка за работата на Народното събрание през 2018 година?

Десислава Костадинова: Годината беше интересна в работен план. Имахме няколко вота на недоверие, в условия на растяща икономика, стабилност, нарастващи доходи. За мен е важно, че нашият парламент прие най-добрия бюджет на България от години насам, който осигурява по –високи доходи в държавните сектори, приехме един важен закон за хората с увреждания. И това на фона на една безпринципна опозиция, която е против всичко, което ние правим, а в същото време е безплодна, безидейна. Лошото е, че този порочен модел се пренесе и на местно ниво, където БСП работи подмолно, ретроградно. Опира се на фалшиви новини. Крайно време е да се осъзнае, че избори се печелят с работа, а не с пречене. Ако в БСП имаха потенциал, сигурно можеха да предложат някаква алтернатива, както на национално, така и на регионално ниво. Уви, обаче това не се случва, защото днес активното поколение е онова, което казва никога повече БСП. Дейните, знаещите и можещите хора не са част от тази партия. Винаги съм казвала, че всеки управляващ има нужда от силна опозиция, за да има стимул и предизвикателство. Но пък от друга страна БСП и други партии управлявали страна в един или друг момент са сътворили толкова поразии, че днес управляващите имат достатъчно предизвикателства и без силна опозиция. Народното събрание работи, въпреки че има колеги от ляво, за които това не е толкова важно и те не идваха на работа. Но и без тях успяхме да приемем 146 закона, да проведем 131 пленарни заседания. През есента приехме, както вече казах Бюджета, Закона за хората с увреждания, Закон за личната помощ, Закон за предприятията на социалната и солидарна икономика, Закон за киберсигурност, Закон за физическото възпитание и спорта.

Фокус: Нека погледнем към 2019 г. Днес(бел.ред. петък) беше първото заседание на Парламента за тази година. Какви ще са приоритетите в парламентарната дейност на ГЕРБ за тази година?

Десислава Костадинова: През 2019 г. ще продължим с важните реформи, които вече стартирахме. В нашата програма е заложено Изменение на Закона за висшето образование, което трябва да гарантира по-добро качество на обучението във висшите училища. Днес беше обявена една бъдеща инициатива, а именно „Клуб по дебати” към парламента, с който ще целим да развием гражданските компетентности и кариерното ориентиране на младите хора. Предстоят изменения и в Закона за съдебната власт, съобразени с препоръките в докладите по Механизма за сътрудничество и оценка на Европейската комисия. Ще работим за развитие на електронното правосъдие, по НПК, ГПК и АПК.  Продължаваме да доразвиваме режима на борба с домашното насилие и защитата на личните права на жените и децата. Ще предложим промени в търговското законодателство, така че да се повиши сигурността на търговския оборот и да се защитят българските и чуждестранните инвеститори.  Знаете, че в сферата на здравеопазването регламентирахме нормативно единната национална здравно-информационна система. До края на годината вярваме, че тя ще бъде изградена или поне основните и елементи. Ще продължим обществените и експертни дискусии в търсене на оптималния здравноосигурителен модел. В тази връзка, от трибуната на Народното събрание днес председателят на нашата парламентарна група Цветан Цветанов, отправи апел към колегите от другите групи на тема здравеопазване да водим надпартиен, а не политически диалог. Иначе през настоящата година трябва да се приеме нов закон за ВиК. Ще се финализира първият етап от програмата за саниране и трябва да създадем модел за продължаването й. Още до края на следващия месец очакваме правителството да внесе в парламента проект на Закон за собствеността, поземлените отношения и опазването на земеделските земи. През тази парламентарна сесия ще работим и по Закона за храните, както и по Закон за българската маслодайна роза – в отговор на исканията на производители и преработватели. Ние от ГЕРБ си пожелахме през 2019г. в парламента да имаме повече общи и спечелени от всички нас каузи в името на българите.

Фокус: Предстои ви важен дебат и за избора на военни самолети.

Десислава Костадинова: Ще припомня, че страната ни отправи запитване за нов изтребител за българската армия до 7 държави, като три предложиха оферти. Това бяха САЩ, Италия и Швеция. От Вашингтон имаше две предложения за нов боен самолет – F-16 и F-18. Швеция също  участваха с оферта за чисто нов изтребител, модел „Грипен“. Единственото предложение за вече употребявани самолети бе от Италия за „Юрофайтър“. В крайна сметка ще се водят преговори със САЩ за изтребител Ф 16. За тях знаем, че са на въоръжение в 11 европейски страни от НАТО и в Европа е изградена цялостна мрежа от летищна, обслужваща и ремонтна инфраструктура. Съседните на България съюзни държави Гърция, Турция и Румъния, както и Полша оперират с Ф-16. Словакия и Хърватия също избраха Ф-16 за своите военновъздушни сили. Големият брой Ф-16 в Европа осигурява гарантирана последваща модернизация на самолета на по-ниска цена. Многоцелевият изтребител Ф-16 може да оперира с изтребители Ф-22 и Ф-35 от 5-то поколение и осигурява най-плавния преход при усвояването им, като Ф-35 вече постъпва на въоръжение в няколко европейски съюзни страни. В сравнение с останалите предложени самолети, Ф-16 най-пълно е доказал своите качества в реални въздушни операции. Като гранична държава на НАТО и ЕС и със значителна морска акватория, както и предвид предизвикателствата на стратегическата среда сега и в бъдеще, България се нуждае от изтребител с по-голям тактически радиус и по-голяма продължителност на полет за дежурство в зони на значително отдалечение от летището за базиране. Освен това България се нуждае не само от самолети за охрана на въздушното пространство, но и за участие в по-сложни операции в съюзен формат, в които горепосочените характеристики са от решаващо значение. Летателно-тактическите характеристики на Ф-16 са по-добри от тези на „Грипен“. Както разбирате тази тема е много специфична, за това няма да изпадам в подробности по строго технически въпроси като двигател, скороподемност и т.н.. Ще кажа само че, при годишен нальот на самолет от 200 ч., жизненият му цикъл достига до 60 години, а  при годишен нальот от 250 ч., жизненият цикъл на самолета достига до 48 години. Трябва да отбележа, че по-големите експлоатационни разходи на Ф-16 за час полет, в сравнение с Грипен, се компенсират не само от по-добрите бойни възможности, но както става ясно и от по-дългия жизнен цикъл на самолета. Тук следва да се има предвид и възможността за сътрудничество при поддръжката със съседните страни от НАТО, опериращи Ф-16, което ще доведе до оптимизиране на разходите до края на жизнения цикъл. Поради надеждността и перспективата на самолетите Ф-16 блок 70/72, ние настояваме за възможно най-бързо приключване на процедурата по избор и сключване договор за доставка на този тип боен самолет, максимално отговарящ на стандартите на НАТО.

Фокус: През тази година предстоят два вота. Първите избори са за Европейски парламент през пролетта, а есента ще има и местни избори. Вашият коментар?

Десислава Костадинова: Националният предизборен щаб на ГЕРБ съвсем скоро прие и утвърди указанията за сформиране и структуриране на областни и общински предизборни щабове за предстоящите избори. А на 20 януари предстои провеждането на Националната предизборна среща на ГЕРБ. Форумът, който ще се проведе в НДК ще събере близо 2000 души – народни представители, евродепутати, членове на областните и общинските ръководства на партията, кметове и представители на Общински съвети, както и министрите от квотата на ГЕРБ. На тази среща ние ще се запознаем с пълната хронограма на всички събития на нашата партия до края на 2019 година. На 20 януари ще бъде официално представена и инициативата за провеждане на серия от граждански диалози в цялата страна под мотото „Европа в нашия дом“. Разбира се, ние от ГЕРБ не разчитаме единствено на активност преди избори. Ние не спираме да работим, да се срещаме с хората. ГЕРБ има най-много народни представители, най-много кметове, общински съветници. Това носи със себе си и най-голямата отговорност. За това ние сме винаги сред хората от нашите общини и избирателни райони. За това, когато правим платформи, те са базирани на реалните ни наблюдения. Ние не пишем измислени визии, които след това са неосъществими. Но за да имаме такава база, на която да стъпим, ние сме сред хората непрекъснато, не кампанийно. Сега насочваме внимание към евровота. Той ще е много важен не само за ГЕРБ. Вярваме, че хората добре са оценили работата на нашите евродепутати, достатъчно гласност се дава на техните инициативи, за да се знае колко важен е Европейския парламент и гласуването на тези избори. Но ние ще продължим да говорим на хората какво се прави за тях. Защото българите трябва да познават истинските новини и да не вярват на фалшивите новини. От юни ще гледаме и към местните избори. В момента ГЕРБ има 130 общински кметове, а в тези общини живеят над 5 милиона българи. В Пазарджишка област кметовете, издигнати и избрани от квотата на ГЕРБ са 6. И тук може би е моментът, да маркирам още един елемент от работата ни за тази година. За нас важен законодателен приоритет ще е дебатът, свързан с изменения в Изборния кодекс. Нашата позиция ще бъде съобразена с докладите на ЦИК за проведените експерименти, както и с анализите на БАН и на Софийския университет за електронното гласуване. Важно е да бъде намерен балансът между високотехнологичния изборен процес, сигурността на гласуването и привличането на вота на българите от чужбина.

Ваня НИКОЛОВА

Коментари