Общество

Десислава Костадинова: Медиите са инструмент за запазване на езика и културата ни сред сънародниците ни в чужбина

Госпожо Костадинова, през юли месец съвместно заседание проведоха двете комисии, на които вие сте член- тази за културата и медиите и комисията по политиките за българите в чужбина. Бихте ли маркирали основните акценти от това заседание?

Да, имаше такова съвместно заседание. На него обсъдихме достъп до медии на българските общности в чужбина. С представители на институции и медии говорихме за това как да се осигури по-висока степен на информираност за обществения живот в България. Респективно и възможностите за отразяване на проблемите им в националните медии у нас. Целта на тази дискусия бе да направим първата крачка чрез информационния поток да разширим географията на България.

Изводът, който натежа е, че медиите в България са длъжник на нашите сънародници зад граница.

  • Защо трябва медиите да са длъжници?

Защото са най-бързия начин информацията от родината да стига до българите, но не са масово достъпни. Факт е, че зад граница живеят все повече наши сънародници- там те създават семейства, раждат децата си  – медиите са един от начините, ако щете, тези хора да запазят езика и културата ни, техните деца да чуват родната реч. Всеки от нас има близки, които живеят в чужбина – те не са ли споделяли, че искат да гледат новини от България, български филми и предавания, да четат български вестници? За съжаление основната причина, медиите да не са активни, колкото се очаква от тях спрямо сънародниците ни в чужбина е липсата на пари. Разбира се вече има много български медии, които се създават от нашите емигранти, но информационният първоизточник е тук.

  • Толкова лоша ли е медийната връзка с българите в чужбина, че да става обект на разглеждане в комисия на Народното събрание?

Разбира се в съвременния свят на високите технологии процесите се опростяват доста. Ето, агенция „Фокус” е един много добър пример за медия, която осезаемо присъства в държавите, където има български общности. Но има какво още да се желае.

  • Някои биха казали, че, който търси новини и информация- може да го направи в интернет и много по-важно е да има повече български училища, в които да учат децата на българите в чужбина.

Разбира се, на едно от последните ни заседания ние разгледахме темата с българските училища в чужбина, техните проблеми и тенденции. В момента по нормативни документи най-общо има два типа училища, които българската държава реално подпомага а тяхното съществуване и осъществяване на дейността им в чужбина. Безспорно обаче нуждата от разширяване на училищната мрежа зад граница нараства, заради по-големия брой българи в чужбина. В момента функционират над 200 организации, които обучават и могат да издават дипломи в чужбина.

  • Сега малко да сменим темата и да се върнем в нашия регион – вие сте единственият депутат, който е провел приемни в 10 общини от общо 12. Скоро обаче не сте имала приемна, защо?

 

Така е. Оказа се, че има общини, където преди мен депутатски приемни не е имало. Но не това е важно. В момента сме в разгара на лятото – хората са настроени по-ваканционно. Това, че не съм обявила официален приемен ден обаче не означава, че не се срещам живеещите в Пазарджишка област, която ме е избрала за народен представител. Знаете, че лятото е сезонът на съборите. Получавам много покани, за да присъствам на различни празници в отделните общини. Не мога да посетя всички, но се старая да откликвам на тези покани. Защото именно там се случват най- успешните приемни- хората се чувстват по-близо до мен и имат възможност да споделят проблемите си много по-свободно. Този контакт е много по-ценен, но това не означава, че с края на летния сезон няма пак да обикалям от община на община. И друг път съм ви казвала- контактът с хората по места е много важен за мен. Те са пулсът на обществото ни, те са обективният критик, понякога и хвалител.

Какво Ви предстои сега?

Това, което ми предстои не е тайна за никого – след по-малко от два месеца влизаме в предизборна кампания. Аз освен народен представител съм и общински председател на ПП”ГЕРБ” в Пещера. Така че ми предстоят организационни дейности, за да може на 25 октомври да излезем достойно от предизборната борба. В случая е добре, че парламентарната ваканция ще ми даде възможност да се концентрирам и върху това./Радио "Фокус" – Пазарджик/

 

Коментари