България Институции Общество Политика

Десислава Костадинова: Здравеопазването касае всеки от нас, надявам се на полезен дебат

Пазарджик

Краят на работната седмица дойде с новината за първия вот на недовиерие срещу кабинета "Борисов-2", внесен в Народното събрание от БСП и ДПС. В тази връзка потърсихме за коментар пазарджишкият депутат от ГЕРБ Десислава Костадинова:

Какви резултати очаквате от гласуването на вота на недоверие към правителството? 
Най-напред очаквам да се получи стойностен дебат на темата за здравеопазването, защото това е една тема от изключително важно значение за всички нас без значение кой каква длъжност изпълнява. Това е темата, която касае всеки от нас и всички препоръки заслужават внимание. Още повече, че по-слаб министър досега от Таня Андреева не е имал нито един кабинет и нито едно правителство, така че е несъстоятелно да се критикува министър Москов и една реформа, която е започнала само преди няколко месеца. Това е първият кабинет, който реално започва реформа, реформа, която стартира. Всяка една реформа сама по себе си се нуждае от технологично време за възприемане и утвърждаване. По същество обаче очаквам вотът на недоверие да не успее. 

Какви ще са възможните последствия от този политически акт? 
Никакви. По природа съм оптимист. Ето защо възможните последствия, които виждам са ползата, която винаги съществува при провеждането на разговори и дебати по всяка една тема. Когато се разговаря се разкриват повече възможности, появяват се алтернативи. Вотът влезе вчера в пленарна зала, ще чуем вносителите му в сряда и ще имаме възможността да изслущаме всички обективни и субективни критики по отнощение на здравната реформа у нас. Мисля, че депутатите от ГЕРБ сме показали, че умеем да слушаме и, когато е разумно да прилагаме добрите идеи, независимо от коя политическа партия идват. Стига те да са от полза за хората, особено в случаи като този, когато говорим за здравеопазване. Политически последствия от него обаче не очаквам да има. Не е и необходимо да очакваме сътресения при всеки вот на недоверие. В крайна сметка това е обичаен похват и е нормално опозицията да използва тази практика. 

Какво се цели в по-мащабен план с вота на недоверие? 
Предполагам, че колегите, които са се подписали под искането за вот на недоверие са го направили осъзнавайки, че той няма да успее. Това са БСП, ДПС и двамата независми депутати Георги Кадиев и Велизар Енчев, които са си върли комунисти. Най-вероятно БСП в момента си правят ПР кампания преди конгреса. Търсят начин да се самоопределят, да си повищат рейкинга който сами си отработиха за година и половина управление с ДПС и сега търсят начини да се отърсят от деянията си. ДПС пък от своя страна са в момент на вътрещно партийни сътресения, които няма как да не се отразят на партията им като цяло и затова търсят също начин за укрепване и заздравяване. Като цяло смятам, че няма мащабен план и нищо фундаментално не се цели с този вот на недоверие към правителството. В България в момента има стабилно управление и то ще продължи започнатите реформи и в здравеопазването, и в съдебната система, и в социалната сфера.

Коментари