Общество

Десетки се поклониха на връх Велийца

Над 110 родолюбиви българи се събраха на връх Велийца, за да почетат паметта на загиналите в Балканската война преди 103 години български войници.

„На паметника беше отслужена заупокойна молитва от архиерейския наместник на Разлог с още двама свещеници.Непременно  трябва заедно да възобновим  традицията за провеждане на народен събор и честване от населението на околните области, общини и селища и святото място”, с вълнение разказа Христо Христосков  – председател на ОС на СОСЗР в Пазарджик. Неговата надежда е връх Велийца да се превърне в място за поклонение пред подвига на героите, където в ранното утро на на 5 октомври 1912 година с първите изстрели на пушки и артилерия е дадено началото на Балканската война. 27-ми пехотен Чепински полк и 39-ти Пехотен полк водят тежки боеве за освобождението на „Майка България”. В боевете за връх Велийца и вис. Чисто тепе падат със смъртта на храбрите 42-ма войни: от 39-ти Пехотен полк загиват трима офицери, 30 войници, и 50 са ранени, от 27-ми пехотен Чепински полк загиват девет души, а шестима са ранени. Всички загинали са погребани на връх Велийца.

Днес пред героите от 1912 година се поклониха признателни българи от Пазарджик,Разлог,Велинград, Батак, Брацигово, Белово, Семчиново, София, Панагюрище, Баня, Якоруда, Ракитово.

Всички те са били категорични, че всяка година по това време на Велийца трябва да има възпоменателен събор.

 

Коментари