Криминално

Десетки разкрити престъпления и хиляди проверки в рамките на полицейска операция

Пазарджик 88 престъпления са разкрити за по-малко от две седмици в рамките на дейностите по разпоредените от главния прокурор и главния секретар на МВР мерки. Резултатите бяха отчетени на брифинг в полицията с участието на окръжния прокурор Васил Малинов, директорът на ОД МВР – Пазарджик старши комисар Йордан Рогачев, неговия заместник комисар Ивайло Тишев, както и началниците на отделите „Разследване“ и „Охранителна полиция“ комисар Блага Крайчева-Улева и комисар Иван Дончев.

 Сред разкритите престъпления са 21 кражби, 9 случая на притежаване на наркотични вещества, 22-ма са заловени да шофират след употреба на алкохол над 1.2 промила, а 8 след употреба на наркотични вещества. При 4 случая са иззети акцизни стоки без бандерол, задържани са двама шофьори, предложили подкуп на полицейски служители и е разкрит случай на умишлен палеж на лек автомобил в Панагюрище.

През периода са проверени 5531 души, 3530 МПС, 629 питейни и увеселителни заведения, хотели, къщи за гости, хижи, игрални зали. Извършени са 106 проверки на юридически лица, извършващи частна охранителна дейност, с акцент, въоръжената охрана. За същото време са съставени 8 акта по Закона за закрила на детето, констатирани са 885 нарушения по ЗДвП. Образувани са също така 39 бързи и 13 незабавни полицейски производства.

Сред разкритите престъпления беше посочено летовището „Свети Константин“ край Пещера, където от лятото на 2015-та досега са регистрирани около 20 кражби от вили и имоти. В хода на провежданата специализирана полицейска акция служители на РУ – Пещера са засекли двама мъже от пловдивските села Куртово Конаре и Йоаким Груево – криминално проявени за кражби, противозаконни отнемания на МПС, грабежи, разпространение на наркотици. До момента са разкрити 6 извършени от тях кражби, изяснява се съпричастността им и към други посегателства. При претърсвания в жилищата им са открити вещи, предмет на престъпленията им. Все още се издирва трети съучастник. Окръжният прокурор Васил Малинов съобщи, че единият от мъжете е с наложена 72-часова мярка за неотклонение. Другият, който е оказал съдействие на разследващите, не е задържан.

В охраната на обществения ред и предотвратяване на престъпни посегателства, особено в малките населени места, местните полицаи са работили съвместно с екипи на пловдивската жандармерия.

Коментари