Общество

Десетки младежи от Пазарджик се включиха във вълнуващото преживяване, наречено „Култура Пз“

Написано от ПЗИНФО

През последните няколко месеца десетки младежи от Пазарджик получиха възможност да се включат във вълнуващото преживяване, наречено „Култура Пз“. Един проект, реализиран от фондация „Ви арт“ и финансиран от Министерство на младежта и спорта, по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от закона за хазарта за 2023 година.

От самото начало проектът стартира с идея, насочена към младите хора за осмисляне на свободното им време чрез представяне на интересни теми свързани с културно-историческото наследство на община Пазарджик и полезни занимания като фотография и писане на текстове и анализи към тях. Целта бе да бъдат мотивирани да се развиват, да се стимулира тяхната инициативност, самоорганизиране и личностна изява.

„Култура Пз“ предложи на младежи от 15 до 29 години възможност да се включат в три уъркшопа.

Първият от тях бе на тема „Опазване и разпространение на културно наследство със средствата на фотографията“ и се проведе в Паталеница през октомври 2023 г. Заниманията в пазарджишкото село преминаха в две части – теоретична през първия ден, в която фотографът и учител Никола Колев представи свои фотографии, свързани с опазване и разпространение на културно-историческото наследство – архитектурни, исторически и етнографски обекти в региона.

Следващото занимание в двудневния уъркшоп бе на открито. Начинаещите фотографи снимаха 900-годишната църква в Паталеница, както и Баткунския манастир над селото.

Вторият уъркшоп „Природата като културна ценност – през погледа на визуалните изкуства“ се проведе през ноември 2023 г. Работилницата се проведе от фотографа Александър Иванов – mastersal, който представи свои фотографии, свързани с природата, нейното опазване и начина на представяне на красиви природни обекти.

Александър Иванов сподели пред младите фотографи как се снимат дадените природни картини, техники и тънкости в пейзажната фотография. Засегнати бяха въпросите за естетическите и културни ценности, за ползите от изкуството.

Третият, последен уъркшоп на тема „Литературните ценности в културното наследство – „Пролетта на един град“, се реализира в Пазарджик под умелото ръководство на Диляна Матакиева, преподавател по литература и културен предприемач.

В рамките на два дни бяха разгледани въпросите за естетическите и културни ценности, за ползите от изкуството и свързаността на писане на текстове и анализи с фотографията. Основната тема на уъркшопа бе взаимствана от книгата на Константин Кантарев „Пролетта на един град“, а целта бе представяне на литературното наследство свързано с Пазарджик и достигането до младежите, възможностите за тяхното творческо изразяване и повишаване на лична и обществена култура, което от своя страна да им помогне в по-нататъшното им развитие, във формиране и затвърждаване на умения и в успешното им прилагане.

Дейността в рамките на трите творчески работилници бе обобщена в изложба, издаден каталог със снимки и текстове, създадени от младежите и документален филм за събитията по проекта. Те бяха представени в ХГ “Георги Машев“ в гр. Пазарджик, където 30 участника в проекта „Култура Пз“ получиха сертификати и подаръци фотографски книги и албуми от Вили Тодорова, председател на фондация „Ви Арт“.

След това изложбата, каталогът и документалният филм бяха представени и в с. Паталеница, което бе част от акцента в работата с културно-историческото наследство на Пазарджик и региона.

Документалният филм има дълга и кратка версия:

 

 

Коментари