Общество Политика

Депутати и земеделски производители дискутираха еднодневните трудови договори в селското стопанство

Земеделски производители с идея да блокират подстъпите към магистралата

Пазарджик Оживена дискусия и дъжд от предложения предизвика пресконференция, на която председателят на Народен съюз и народен представител Румен Йончев представи предложение за промяна в Кодекса на труда, касаещо еднодневните трудови договори в селското стопанство. В пресконференцията участваха депутатът от партията Борислав Иглев, областният председател Чавдар Чавдаров, земеделски производители и кметове на населени места от община Пазарджик.

 

Според предложението на Народен съюз, което предстои да бъде внесено за разглеждане в Пленарна зала, в чл. 114а се създава нова алинея  5 – „Трудовият договор може да се сключи в 14-дневен срок от полагането на труд по ал1”.  Йончев коментира, че това ще облекчи земеделските стопани и ще намали тежестта на административната процедура.

R_Uonchev_proizvoditeli1

От страна на земеделските стопани предложенията бяха три – работниците да бъдат вписани в дневници, на чиято база да се плащат дължимите данъци и осигуровки; възможност за сключване на почасови договори – нерядко наетите работят на две места по 4 часа в рамките на деня; за сметка на земеделските производители да са 60{5096c976179be6c5a378f3ca71010889c012c7db7f7ec4b11baea3e99cce71d3} от социалните осигуровки на наетите. „Хората при нас са гладни – искат да им бъде платено на мига и не знаем дали след два часа няма да си тръгнат – какви договори да им пуснем?”, „Работим с контингент, който не биха взели на работа другаде”, бяха само част от коментарите на производителите. Румен Йончев пое ангажимент при разглеждането на законопроекта в Пленарна зала, предложенията от дискусията в Пазарджик също да бъдат разгледани, а личният съвет, който отправи към земеделските стопани беше да не спират да търсят правата си. Те открито споделиха идея за блокиране на подстъпите към АМ „Тракия”.

Коментари