Общество

Денят на белия бастун в Пазарджик

Написано от ПЗИНФО

Дамски Лайънс клуб „Тракия – Пазарджик“ и Мъжки Лайънс клуб инициират акция в училищата ОУ „Проф. Иван Батаклиев“, ОУ „Св. Климент Охридски“ и ОУ „Христо Смирненски“ по повод Международен ден на Белия бастун.

През 1970 г. международната организация на слепите обявява 15 октомври за Международен ден на белия бастун.

ИЗОБРАЖЕНИЕТО НА ЧОВЕК С БЯЛ БАСТУН В РЪКА Е ПРИЕТО ЗА СИМВОЛ НА СЛЕПОТАТА В ЦЕЛИЯ СВЯТ от Учредителното събрание на Световния Съюз на слепите през октомври 1984.
Белият бастун не само сигнализира на останалите хора за частично увреждане или липса на зрение у неговите носители, но засега е и най-надеждното помощно средство за ориентиране и придвижване на незрящите. Създатели на белия бастун са Лайънс членове от щата Илинойс през 1930 г. По официални данни в света са регистрирани 285 милиона слепи или слабо виждащи хора, а в България те са над 28 000.
Лайънс клубове Пазарджик са част от Международното Лайънс движение с основна цел да работим в полза на обществото и на нуждаещите се. Мотото ни е “Ние служим”. Основните програми са превенцията и борбата с очните заболявания, диабета, развитието на културата, работата с младите хора, запазването на мира и околната среда.

 

Коментари