Криминално Общество

Денонощие с операция „EDWARD“ и цел – без жертви на пътя

Пазарджик Провеждането на операция „EDWARD“ започват службите „Пътна полиция“ на територията на Европейския съюз. 21 септември 2016 година е обявен за Европейски ден без загинали на пътя по инициатива на Европейската мрежа на службите на пътна полиция на 30-те страни членки на TISPOL, националните правителства общинските и местните власти, неправителствени организации. Повод за него е непрекъснато повишаващият се през последните години пътно-транспортен травматизъм, а посланието, което разпространяваните в областта листовки отправят, е: „Заедно за всеки един човешки живот!“.

 

Ако в тези 24 часа успеем да постигнем нула жертви на пътя, ще можем и занапред, казва посланието си президентът на TISPOL Ейдън Рийд.  Особено важно е отново да съсредоточим вниманието си към усилията, необходими за постигане на целите на Европа 2020 – намаляване поне наполовина на жертвите на пътя в сравнение с периода до 2010 г., допълва още Рийд. По пътищата на Европа всеки ден загиват около 70 човека, а други 370 са ранени.

На нарочен брифинг преди началото на операцията шефът на Сектор „Пътна полиция“ при ОД МВР, старши инспектор Тодор Тодоров припомни статистиката в региона от последните години. През 2014 г. загиналите на пътя са били 17, а година по-късно почти два пъти повече – 32-ма. Към днешна дата, загиналите през 2016-та са 16. Статистиката само изглежда по-оптимистична, тъй като пострадалите са с около 40 повече отколкото през 2015 г. В утрешния ден (действията ще започнат още тази нощ), действията на „Пътна полиция“ и предвидените акции, няма да  бъдат по-различни от обичайните.

Партньори на ОД МВР в утрешния ден са Областна администрация Пазарджик, партньори са и кметовете на общини в областта, РИО, РЗИ, ЦСМП, Областно пътно управление, СБА Пазарджик, Сбластен съвет на БЧК и Областен отдел Автомобилна администрация.

broshura_jertvi_PTPОбластна администрация Пазарджик също активно се присъединява към Европейския ден без жертви на пътя, чрез Областната комисия по безопасност на движението по пътищата. В разпространената по повода листовка си позволихме да добавим един апел, каза на брифинга секретарят на администрацията Светлан Карталов. В такива дни всички сме склонни към препоръки, но може би трябва да започнем оттам, всеки да поеме собствено обещание да коригира собственото си поведение, добави Карталов. Той допълни още, че страната ни има незавидното първенство по отношение жертвите на пътя, които са 98 на 1 милион жители, което е близо два пъти повече от средното в ЕС.

В утрешния ден, на страницата на МВР ще има брояч, който по часове ще показва броя на пътните инциденти. Ако мотото на деня не остане само мото, няма да се налага броячът да отчита загинали и пострадали на пътя.

Коментари