Избори

Делян Пеевски, председател на ДПС: Не приемам налагането на санкции срещу български духовници! вярата е свобода и ние неотклонно ще я защитаваме

Написано от ПЗИНФО

Категорично отхвърлям налагането на каквито и да са “санкции” срещу високопоставени български духовници от страна на Руската православна църква.

Решението на руския Свети Синод да обвини Пловдивския митрополит Николай, Старозагорския митрополит Киприан, Доростолския митрополит Иаков, Величкия епископ Сионий и Смолянския епископ Висарион, който е втори викарий на Пловдивския митрополит затова, че са нанесли щети на взаимоотношенията между Руската и Българската православна църкви е несъстоятелно.

Нещо повече, това е продължение на опитите на намеса от страна на чужда държава в духовните дела на България, след като руската посланичка заключи български православен храм.

Силната политизация на православието в Русия и срастването на политическа и духовна власт в един авторитарен режим са провокация срещу демокрацията. Руската православна църква официално подкрепя военната агресия на Русия срещу православна Украйна.

А намесата на Руската православна църква в духовните дела на автокефалната Българска православна църква е тревожен знак за разгръщане на хибридната война, която води Русия срещу европейските ценности и цивилизация.

Вярата е свобода и ние неотклонно ще подкрепяме тази ценност.

 

Коментари