България Институции

Две момичета от Ракитово получиха Националната младежка награда за благородство и доблест

Написано от ПЗИНФО

София

Националната младежка награда за благородство и доблест 2019 беше връчена в двореца „Врана“. На тържествената церемония присъстваха Н.В. Симеон II, цар на българите, който беше домакин и патрон на събитието, учредителите на Наградата – Запрян Ванчев, директор на Фондация „Фехтовална академия Васил Етрополски“, Йордан Динев от фондация „Българска памет – братя Диневи“, Офелия Кънева, Янко Кръндаров и Васил Етрополски, който беше и водещ на церемонията. 

Лауреатите на Наградата за благородство и доблест за 2019 година бяха избрани при огромна конкуренция. През май бяха номинирани повече от сто деца от цялата страна. Предложенията дойдоха от общини, областни управи, училища и неправителствени организации. Номинираните впечатляват с делата си. Те дават нов живот на рицарските ценности и имат дързостта да бъдат различни. Организират детски фестивали, благотворителни кампании и базари, грижат се за деца и възрастни, помагат на връстници от социални центрове, автори са на театрални и куклени постановки, на исторически възстановки. Те са милосърдни, добри, честни, с гражданска отговорност и доблест, и макар че са деца, са вдъхновяващ пример за всички.
а по избор на лауреатите реши да отличи Сезин Хасан от Джебел, Кристина Толева от Сливен, Анна Накова и Симона Кюкчиева от Ракитово, Никол Парапанова от Сандански и присъди групова награда за град Казанлък, който предложи за Наградата 23 деца от различни училища и неправителствени организации.

Анна Накова и Симона Кюкчиева от Ракитово, доброволки към Български младежки кръст, Ракитово: Анна и Симона организират десетки благотворителни кампании: за събиране на средства за лечение на болни и възрастни хора, благотворителни базари и акции за подпомагане на болни съученици, участват в Коледните благотворителни кампании за набиране на хранителни продукти, които се даряват на бедни, самотно живеещи, възрастни хора и инвалиди, участват във Великденските акции за благотворително боядисване на яйца, помагат на възрастни самотни хора с пренасяне на дърва, пазаруване и разговори. Към инициативата им се присъединява БЧК – Ракитово, като към събраните от тях хранителни продукти се добавят и дарените от местни фирми козунаци и яйца, боядисани от деца – читатели на библиотеката към читалище ,,Будилник-1898" и доброволци от БМЧК-Ракитово.

 

Коментари