Институции Общество

Двама мъже и една жена са номинирани за почетен гражданин на Пазарджик

Написано от ПЗИНФО

Временната комисия за номиниране със званието „Почетен гражданин на гр. Пазарджик и общината“ ще три номинации за почетен граждан. Толкова са постъпили в деловодството на Общинския съвет преди заседанието на комисията.

Предложенията са Виолета Георгиева, Емил Йончев и Николай Нинов.

Ето и кратка справка:

Виолета Бехчийска – Георгиева

е дългогодишна състезателка и треньорка по художествена гимнастика. Тя е родена на 5 март 1942 г. и участва на първото Световно първенство по художествена гимнастика, през 1963 г. в Будапеща. Тя създава първата школа по художествена гимнастика в Пазарджик, от която тръгва пътят на редица световни и европейски шампионки. Днес е почетен председател на СКХГ“Диляна прима“.

Инж. Емил Йончев

е номиниран от председателя на ОбС Пазарджик Хари Харалампиев. Инж.Йончев е дарител, чиито жестове са с непреходна стойност за Пазарджик. Той подпомага лечебни заведения, хора в нужда, безкорисен спомоществовател на черкви, както и на Симфоничния оркестър. С негови дарения са изградени паметниците на Борис Христов и Никола Манев. Той е и голям работодел.

Николай Нинов

е роден на 21 май 1969 г. в Пазарджик. Спортната му кариера започва на десетгодишна възраст. Той е гросмайстор от 2012 г. и гросмайстор по кореспондентен шах от 2000 г. Печели решителната, последна партия, благодарение, на кото България за първи път в историята си триумфира на 19-та кореспондентна Олимпиада.

Заседанието на комисията ще бъда на 11 май. А удостояването трябва да стане на тържествена сесия на Общинския съвет по повод празника на Пазарджик на 21 май.

Коментари