Култура

Двайсет платна на Стефан Лютов в галерия „Артфорум” от днес

Пазарджик Тази вечер от 18.00 часа галерия „Артфорум” представя за втори път художника Стефан Лютов, припомня председателят на представителството на СБХ – Пазарджик, Маргарита Иванова.

Изложбата е под надслов „20 години реализъм и абстрактност”. Това са 20 години от първата му самостоятелна изложба през 1995 година. През същата година Лютов става член на Съюза на Българските художници. 

Lutov_art_2Стефан Лютов  е роден  на 8 март 1947 година в Пловдив. Завършил е Великотърновския университет „Св.Св. Кирил и Методий” със  специалност графика при Николай Хаджитанев и живопис при Васил Стоилов.

От 1985 до 1995 година се занимава с приложна графика.

Подредил е не малко  самостоятелни изложби в Пловдив, София, Варна, Пазарджик и курорта „Албена”. Участва в Национални общи изложби в София и страната. С международно участие в градовете Бърно и Познан – Полша.

Негови картини са притежание на частни колекции в Турция, Гърция, Италия , Франция.

В галерия “Артфорум” това е втората изложба на Стефан Лютов. Първата през 2011 година, от поредицата “Пътят….”, е в памет на Христо Брайков – „В началото бе рисунката…”

Lutov_art_1„Който не може да рисува реалистично, не може да направи искрена абстрактност – споделя художникът – В абстракциите преоткривам природата. Пейзажът трябва да бъде пейзаж реалистичен". В работите си авторът се старае да бъде себе си, без да имитира или да подражава на друг.

Когато Стефан Лютов рисува реалистични картини и усети, че не  върви, зарязва работата и тогава прави най-добрите си абстракции. „Не правя манифактура” – казва художникът.

В галерията са подредени 20 платна – реалистични пейзажи и абстракции. 

Коментари