Институции

Дарената кръвна плазма в Пловдив ще се използва за болни от нашия регион

Написано от ПЗИНФО

Много хора от Пазарджик и областта са приети в болници с коронавирусна инфекция и се нуждаят от преливане на кръвна плазма.

От Отделението по трансфузионна хематология на МБАЛ-Пазарджик отправят своят горещ апел за помощ към всички жители на Пазарджишка област, които са преборили COVID-19 да помогнат за спасяването на други човешки животи.

Дарената реконвалесцентна плазма в Районния център по трансфузионна хематология в Пловдив ще бъде използвана за болни от нашия регион, съобщи началникът на Кръвния център в Пазарджик д-р Ваня Стоева.

Плазмата на хора, които са се лекували от COVID-19 съдържа антитела, които организмът на преболедувалия е изработил срещу коронавирус SARS-CoV-2. Антителата се свързват с различни вирусни антигени и ги елиминират от организма.
Процедурата по даряване на реконвалесцентна плазма се нарича плазмафереза. От донора се взема кръв за предварителни лабораторни изследвания – кръвна картина, кръвна група, хемоглобин, антитела, HIV, Хепатит В, Хепатит С, Сифилис, имуноглобулини. След излизане на резултатите се извършва планиране на процедурата плазмафереза.
Времето, необходимо за снемане на анамнеза, лабораторна диагностика и плазмафереза е приблизително 120 минути. След това единиците плазма се замразяват и карантинират, като подлежат на задълбочени лабораторни анализи за окончателно окачествяване. Годните в последствие се освобождават за употреба.

*Изисквания към дарители на реконвалесцентна плазма:
-Преболедували и възстановили се от COVID-19 /имат положителен PCR-тест и период от 40 дни след това/;
-На възраст между 18 и 65 години;
-Телесно тегло над 50 кг.;
-В момента се чувстват здрави и състоянието им не налага прием на медикаменти;
-Отговарят на общите изисквания за кръводарител, съгласно ЗККК;
-При посещение в Кръвния център да носят медицински документи, с които разполагат, касаещи COVID-19 .

Районния център по трансфузионна хематология в Пловдив се намира на бул. България № 234Б
Телефон за контакти и записвания: 00359 885319 290

 

Коментари