Общество

Дайте шанс на детството! Не подкрепяйте просията!

Пазарджик Кампания, чието мото ще накара всеки да осъзнае, че е нещо за което никога не се е замислял, започват Консорциум Алианс за социално развитие и Комплекс за социални услуги за деца и семейства – Пазарджик.

 

Кампанията е против подкрепянето на просията, извършвана от деца, а мотото – „Дайте шанс на детството! Не подкрепяйте просията!”. Целта е да се повиши чувствителността на обществото срещу просията от деца, като форма на насилие спрямо тях. Инициатор на кампанията е Атанаска Мумдийска от комплекса, но както тя сама казва, зад идеята стои екип, сблъсквал се проблема нееднократно. Най-кратко формулирано, апелът на екипа е хората да спрат да дават пари на просещи деца или хора с бебета, защото по този начин помагат те да влязат в спиралата на бедността. Често просещите деца са жертва на насилие, трафик, лоши условия на живот (принудени са да просят с часове навън, независимо от условията) и др. И вместо на училище те прекарват детството си на улицата. От своя страна след време техните деца ще правят същото и също ще останат неграмотни. Екипът посочи, че е имало случаи да изведат дете от схемата (която определят като престъпна), но бързо мястото му бива заето от друго дете. Създаваме просяци, чиито деца също са просяци, споделя екипът. Характеристиките на просещото дете най-общо се определят така:

Лош и нехигиеничен външен вид; здравословни проблеми; слаб и недохранен вид; недоразвито спрямо възрастовите норми; често употребяват упойващи вещества, за да стоят на едно място и да изглеждат по зле. При тези деца са налице още психологични и поведенченски особености и нисък или никакъв образователен статус. Голяма част от просещите деца го правят със и за семейството.

Изложба ще обостри вниманието на обществеността към проблема. ще бъде разположена около оградата на КСУДС, във фоайето на комплекса също, парк Острова също ще бъде акцент, още повече че една от снимките е правена там. Около празниците екипът ще разпространява флаери на местата, където се събират повече хора. Не си поставят краен срок. Призовават хората да подават сигнали (това може да бъде направено и на тел. 112) когато видят просещи деца, вместо да им дават пари.

Коментари