Институции

Гранични полицаи положиха тържествена клетва в Пазарджик, вътрешният министър с актуален коментар

Снимка:МВР
Написано от ПЗИНФО

127 стажанти завършиха успешно професионалното си обучение в Центъра за специализация и професионална подготовка в Пазарджик. На градския площад, пред погледа на близките си, те положиха тържествена клетва, преди да се влеят в редиците на ГД „Гранична полиция“.

„Работата на граничните полицаи е напрегната и рискова, но и истинско проявление на най-високия дълг към отечеството. Убеден съм, че това ще ви мотивира и ще ви дава сили в нелекия професионален път, който сте избрали да следвате. Бъдете безкомпромисни при изпълнение на задачите си, защото няма по-голяма гордост от доверието да бъдете истински стражи на Родината“. С тези думи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов приветства новите граничари. Наблюдението и охраната на границата, активният граничен контрол, сътрудничеството с български и чуждестранни колеги са само част от ежедневните дейности, за които те се обучаваха през изминалите месеци.

В този смисъл вътрешният министър подчерта важната роля, която има България като член на Шенгенското пространство: „Ние трябва да сме в състояние да гарантираме пред европейските страни, че сме надежден партньор, че имаме капацитета и волята да се справим с предизвикателства като засиления пътникопоток, нелегалната миграция, контрабандата, тероризма и редица други рискове“. С пожелания за решителност пред изпитанията министър Стоянов поздрави новите си колеги за постигнатото до момента. „Не се огъвайте пред трудностите и да бъдете винаги достоен пример за своите съграждани“, заръча им той.

Тържествената клетва на стажантите от ЦСПП при Академията на МВР се проведе в Пазарджик. На церемонията на площад „Съединение“ присъстваха заместник-министърът на вътрешните работи Тони Тодоров и изпълняващият длъжността главен секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, директорът на ОДМВР – Пазарджик ст. комисар Даниел Луков и ректорът на АМВР ст. комисар доц. д-р Иван Видолов. Сред официалните гости на събитието бяха областният управител на Пазарджишка област Валентина Кайтазова и кметът на общината Петър Куленски.

В Пазарджик вътрешният министър Калин Стоянов коментира пред медиите и актуални теми от деня.

По неговите думи въведената за първи път миналата година на местните избори интерактивна карта е изиграла своята роля и на тези избори също ще бъде в помощ на МВР. Това е система, която онлайн дава информация за това къде какви сигнали има подадени, колко са на брой, как са отработени, къде има сили и средства, които ние можем да прехвърлим на други места, тя ще ни помага за това да вземаме нужните решения, обясни Калин Стоянов.

Той присъства на тържествената клетва на стажанти от Центъра за специализация и професионална подготовка при Академията на МВР. Стажантите ще продължат своята професионална дейност в редиците на Главна дирекция „Гранична полиция“. На церемонията присъстваха още представители на ръководството на МВР, директори на главни и областни дирекции, ръководители на държавни институции.

Може би след празниците, ще направим национално съвещание с всички областни директори, с колегите от Държавна агенция „Национална сигурност“, прокуратурата, на което ще набележим мерки и съответно ще предприемем необходимите действия, най-вече превантивни“, съобщи още служебният министър на вътрешните работи.

Калин Стоянов коментира и публикации в някои медии, че арестът на журналист преди дни за хулиганство и заплаха с оръжие е свързан с разследване за бившия му зет.

„Сестра имам, но тя е разведена от 2009 г. с въпросния човек, оттогава до момента – 15 години, нито аз, нито член на моето семейство поддържаме някакъв контакт с него. Не знам къде работи, какво прави, къде живее – това не е моя работа и моля да прекратим спекулациите по тази тема“, каза Калин Стоянов.

Коментари