Общество

Гражданско общество в Пазарджик и България – може, ама друг път

Пазарджик Перфектно организирано и проведено шествие за една добра кауза не намери отклик сред пазарджиклии. Тази вечер Пазарджик се присъедини към Националното шествие в памет на жертвите на пътно-транспортни произшествия. Съвсем ненатрапващо се патрули на полицията отклоняваха автомобилите на местата, където шествието се придвижваше по улиците.

Позволявам си да споделя лично мнение – обидно малко хора за такава кауза. Или както го каза колега: „Аман от фейсбук герои?”. В сянката на анонимността всеки е готов да сподели мнение, знания (задължително най-правилните), съвет. Но когато трябваше да се излезе навън и всичко това да се сподели на глас или поне с присъствие, пазарджиклии ги нямаше. Събраха се по-малко от 100 души, вкл. и децата (а може би и журналистите). Плачевно! Така организаторите от Движение на българските майки определиха резултата от шествието. Дали ще се организира за 100 или 1000 души, трудът е еднакъв – в случая важно е посланието, сподели Гергана Николова, която беше координатор на шествието за Пазарджик. Оказа се, че не само в Пазарджик присъствието е било камерно. В съседния Пловдив, например, се събрали едва десетина души и пазарджишкото шествие може би е най-мащабното. Говорим си за гражданско общество, но май само си говорим, а него го няма.

Насловът на Националното шествие е „Аз съм бъдещето! Не ме убивай!”.  „Шофирай бавно! Някой те чака!”, „За детство с усмивки, шофирай разумно!”, „Животът е с предимство!”, „Те умряха за свободна България, Децата ни умират в свободна България!” След като премина през пешеходната зона в центъра на града, шествието спря на площада при полицията, до паметника на Христо Ботев. Очертаната с тебешир на земята фигура на жертва от катастрофа бързо беше запълнена с детски играчки.

11994198_617258818416005_60957745_o

Присъстващите чуха суровата статистика от войната на пътя през последните 10 години – 9000 жертви на пътя, много повече ранени, завинаги променена съдба са почернени близки.

11990189_617258965082657_523638875_oС едноминутно мълчание шествието почете загиналите и се отправи към Храма на Темида, или Съдебната палата. Там мълчаливото послание извикаха децата, хванати за ръце: „Аз съм бъдещето! Не ме убивай!”

Коментари