Култура Общество

Голям успех за музея в Пазарджик

Написано от ПЗИНФО

В Регионален исторически музей – Пазарджик бе представен проектът „Ревитализиране на пространството и обновяване на експозицията в зала „Археология“ на Регионален исторически музей – Пазарджик“ на стойност близо 400 000 евро.

Кметът Тодор Попов засвидетелства своето отношение на уважение към целия екип на музея, към директора Борис Хаджийски, Гергана Михайлова, която написа проекта и всички, които положиха своя труд, за да може този проект да бъде реализиран.

„През годините вложихме средства и усилия в това музея ни да се превръща в едно по-приветливо, интересно и уютно място. С чувство на гордост можем да кажем, че нашият музей е един от най-добрите, не само като материална база, но и като организация и ръководство.  Атестат за това е спечелването на този проект. Убеден съм, че реновираната археологическа зала в нашия музей ще бъде не само красива и полезна, но и иновативна и интерактивна, защото това са новите стандарти на музейното дело. Искам да благодаря на всички от музея и техните партньори за усърдието и за това, че показаха, че този избор не е бил случаен“, каза по повод проекта градоначалника.

След приключването на проекта Регионалният исторически музей ще има една от най-модерните археологически зали в Европа. Неговото финансиране е по Програма РА 14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, Резултат 1 „Подобрено управление на културното наследство“, Подрезултат 1.1 „Културно наследство, представяно в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“ съгласно Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014–2021 г.

Предложението на РИМ Пазарджик беше класирано на престижното трето място от получилите  финансиране общо 14 проекта.

Неговото изпълнение трябва да приключи до 2024 г.

 

Коментари