България Общество

Големи изненади ни готви времето по средата на декември

Написано от ПЗИНФО

Във вторник облачността ще е предимно значителна. Преди обяд все още на места в източната половина от страната ще превалява дъжд, в Предбалкана и Североизточна България – сняг. Северозападният вятър постепенно ще отслабне. Минималните температури ще бъдат между минус 4° и 1°, а максималните – между 1° и 6°. Привечер и през нощта срещу сряда облачността от запад временно ще се разкъса и намалее.

В сряда сутринта ще е студено, с минимални температури до минус 7°, минус 8°. По-късно през деня, с ориентиране на вятъра от юг, ще започне затопляне, което ще продължи и през следващите дни, тогава ще бъде и по-чувствително. От запад облачността отново ще се увеличи, към вечерта и ще завали. През нощта срещу четвъртък и в четвъртък валежите ще продължат на изток, ще са предимно от дъжд. В Северозападна България и на отделни места в западната половина от страната ще има и условия за поледици. Вятърът временно ще е от западната четвърт и ще е предимно умерен.

В петък и събота ще бъде ветровито, особено в Източна България и в Предбалкана, където югозападният вятър ще се проявява и като фьон. Ще бъде още по-топло и минималните температури ще са над нулата, а максималните – между 12° и 17°, по-ниски ще останат в северозападните райони и западната част от Горнотракийската низина, където ще има ниска облачност или мъгла. В петък вероятността за валежи от дъжд остава повишена.

В събота ще е без валежи, ще има и временни разкъсвания на облачността, но по-късно след обяд вятърът в Дунавската равнина ще се ориентира от северозапад, а от крайните северозападни райони ще започнат нови валежи.

В неделя през страната ще премине средиземноморски циклон и свързаният с него студен атмосферен фронт. Валежите ще обхванат цялата страна. С усилване на вятъра от северозапад ще нахлува студен въздух и дъждът в по-голямата част от Северна България и по високите полета ще премине в сняг и ще започне да се образува снежна покривка.

Коментари