Култура

Годишната изложба на художниците под надслов „60 години от създаването на група СБХ Пазарджик“

Написано от ПЗИНФО

Пазарджик Тази вечер се открива Годишната изложба на Представителството на СБХ гр. Пазарджик под надслов „60 години от създаването на група СБХ Пазарджик“. Този ден не е избран случайно – 18 октомври се явява празник на Св. апостол и евангелист Лука, покровител и патрон на художниците. По стечение на обстоятелствата тази година се явява кръгла годишнина от създаването на групата СБХ – Пазарджик.Първото обединение на художниците в Пазарджик става през 1956 година. А самото правно узаконяване на групата със статут на ГРУПА НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ става през 1961 година.

Наименованието СБХ – група Пазарджик се запазва до 1987 година, когато на VІІ конгрес, СБХ променя структурата си и става федерация от Дружества. СБХ – ГРУПА – Пазарджик се преобразува в СБХ – Дружество Пазарджик, което по-късно се трансформира в Представителство на СБХ – Пазарджик. Председатели на Представителството на СБХ –  Пазарджик са били Нейчо Дойчев, Васил Петров, Спас Киричев, Елеонора Хаджиниколова.  Сега се председателства от Маргарита Иванова. В Представителството  членуват само членове на Съюза на българските художници от Пазарджик и Пазарджишка област.

В изложбата участват 14 автора с 37 творби в областта на живописта, рисунката, колажа, скулптурата и декоративните изкуства.

Община Пазарджик е осигурила четири награди, които ще бъдат връчени на откриването на изложбата за активна творческа дейност.

Както всяка година и Съюзът на българските художници ще връчи награда за отлично творческо представяне.

Маргарита Иванова

Коментари