Общество

Глоби за над 30 хиляди наложи РЗИ за нерегламентирано пушене през 2015-та

Пазарджик Глоби на стойност 30 800 лева наложи РЗИ Пазарджик през 2015 г. за нарушение на забраната за тютюнопушене, съобщават от инспекцията. През годината са извършени 5457 проверки в обекти в областта, включително вечерни и нощни със съдействието на полицията.

 

За констатирани нарушения са съставени 26 наказателни постановления, от които  16 на физически лица, 3 на  еднолични търговци и 7 на юридически лица.

Проверени са 820 обекта за хранене и развлечение, 995 детски и учебни заведения, 714 лечебни и здравни заведения, 2887 други закрити обекти с обществено предназначение – бръснарски, фризьорски и козметични салони, фитнес зали, хотели и мотели СПА центрове, площадки за игра, плувни басейни, транспортни средства и др., 41 открити обществени места /площадки за игра, спортни обекти и др./.

Констатациите на здравните инспектори са, че най-честите нарушители са заведенията за обществено хранене и развлечения – кафе-аперитиви, барове и ресторанти. Преобладаващата част от актовете са съставени на такива обекти. Друга част от нарушенията са извършени в помещения с обособени работни места, където се полага труд.

С проверки на място е реагирано на всички постъпили в РЗИ общо 25 сигнала, вкл. 1 анонимен, за нерегламентирано тютюнопушене през 2015 г. От тях 20 за обекти за хранене и развлечение и 5 за други обществени места.  От тях само 4 са се оказали основателни. Нарушителите са актувани.

Коментари