Култура Общество

Гласувайте: „Пролетно хоро“ се бори за туристическо събитие на годината

Националният фолклорен фестивал за любители на българските народни хора „Пролетно хоро“ се бори са награда във Вторите годишни награди в сферата на туризма 2017. И тази година Министерството министерство на туризма организира в 16 категории, свързани със сектора, в които ще бъдат отличени най-добрите. Гласуването вече започна.

Фестивалът „Пролетно хоро“ се бори в категория туристическо събитие. Гласувайте за него тук: http://tourismawards.bg/cat/turistichesko-subitie/

Целта на конкурса е да насърчи развитието на българския туризъм, чрез популяризиране на туристическите обекти и дестинации. Както и повишаване на конкуренцията в туризма и качеството на туристическата услуга.

За Фестивала

Той събира на едно място хора на различна възраст, с различен социален икономически и образователен статус, с една основан цел-да популяризират  българския фолклор, песенен и танцов и да играят заедно български народни хора. „Пролетно хоро“ е еднодневен фестивал. Трите модула в програмата  му предлагат различно изживяване и емоция  и за участниците, и за публиката. Представят по атрактивен и оригинален начин фолклора ни, провокират интерес към българските народни хора ,любов към българските традиции,  национална гордост  и самочувствие.

Първи етап –индивидуално представяне на всички танцови формации и клубове на закрита сцена. Изиграване( от всяка група или клуб)  на   две български хора ,като задължително едното от тях  представя фолклорната област от която идва клуба.

Втора част – фолклорно парад дефиле. Пъстро шествие от всички участници и гости преминава през целия град .Под звуците на народните инструменти и песните се веят българските знамена. Парад дефилето е своеобразно доказателство за това как различни хора  се обединяват  и събират под звуците на българска народна музика, хоро  и национален флаг.

Трета тачат на фестивала  се провежда  на открито, на открита сцена и фолклорен оркестър на живо.

На площад „Възраждане“ (място на което преди 100 години се е играло хоро  и днес пак се играе хоро), в близост  до  най- стария храм в Чепинското корито църквата «Света Троица»,  до историята, която събира и пази историческия музей, заобиколени от горещите  минерални извори на извор „Власа“, велинградчани като домакини и всички  участници и гости на фестивала  показват,  че традицията е жива, че градът  гледа напред, но се гордее със своето наследство, че любовта към фолклора и българските хора я има, и тя има своите последователи.  

Фестивалът “Пролетно хоро“ е фестивал  на българщината, той е емоция, гордост, традиции и бъдеще събрани в едно. Фестивалът дава възможност на стотици българи да дойдат във Велинград, да  играят български народни хора и за пореден път да докажат, че българския фолклор живее в настоящето и има бъдеще Фестивалът  е един нагледен урок по история и краезнание, урок който се възприема лесно и не се забравя никога .Урок който впечатлява.

 

 

Коментари