Избори

ГЕРБ Пазарджик внесе жалба до ОИК за неправомерна агитация чрез Българския червен кръст

Пазарджик В жалбата се сезира ОИК за това, че на представителството на БЧК в Пазарджик на ул. „Хан Крум“ 11, на витрините от вътрешната страна са залепени агитационни материали  на досегашният кмет на общината Тодор Попов, който е и кандидат за втори мандат. Към жалбата е приложен и снимков материал.

 

С разлепването на агитационните материали са нарушени чл. 182 ал. 1 и чл. 183 ал. 3 и чл.4 от Изборният кодекс, които забраняват използването на имоти държавна и общинска собственост за предизборна агитация. В жалбата се казва още :
„ С този акт  грубо се нарушават принципите, устава и същността на БЧК като хуманитарна организация, част от Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец, още повече, че БЧК е организация с особен статут и  е финансирана от държавата. Недопустимо е използването на една такава световна хуманитарна организация, която е неутрална по своята същност и смисъл за целите на предизборната кампания на Тодор Попов“.
Глобата за незаконна агитация от такъв тип, съгласно ИК, е от 300 до 1000 лева като ОИК трябва да се разпореди за премахване на агитационните материали.

Коментари