Криминално

Гелеменово и Калугерово са били центрове са производство и съхранение на нелегални цигари

Написано от ПЗИНФО

Районна прокуратура-Пазарджик привлече като обвиняем Д.Н., на 44 г., за това, че в с. Калугерово, обл. Пазарджик, от неустановена дата през месец март 2023 г. до 04.12.2023 г., в недвижим имот – масивно производствено помещение, е държал акцизни стоки – тютюневи изделия – 1 049 000 броя кутии с цигари от една и съща марка без български акцизен бандерол, като такъв се изисква по закон, и предметът на престъплението е в големи размери – престъпление по чл. 234, ал. 3, т. 3, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс. За деянието се  предвижда наказание лишаване от свобода от две до осем години и глоба до 10-кратния размер на пазарната цена на стоките.

На 4 и 5 декември 2023 г. е била проведена акция на служители от ГД БОП-МВР под надзора на Районна прокуратура-Пазарджик. По време на операцията е била открита нелегална фабрика за производство на цигари в с. Гелеменово, обл. Пазарджик, както и складова база за съхранение на готовата продукция в с. Калугерово, обл. Пазарджик. Установено е, че Д.Н. е наел складовото помещение като пълномощник на фирма. Там са били намерени 2098 мастербокса или общо 1 049  000 кутии цигари. Открит е и сух нарязан тютюн и заготовки.

Помещенията във фабриката са били оборудвани с високоефективна поточна линия за производство и пакетиране на цигари, автономно електрозахранване и дизелов електрогенератор. Открити са и стаи, оборудвани за живеене на работниците, които извършвали производствената дейност и обслужвали машините. При акцията са били намерени големи количества консумативи – сух нарязан тютюн, филтри и фолио, прибори и опаковки за пакетиране. Фабриката е била прикрита в района на други стопански сгради, като за извършваните в нея дейности се води отделно досъдебно производство.

Обвиняемият Д.Н. е бил задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Районна прокуратура-Пазарджик да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

Подробности по случая бяха изнесени днес на съвместен брифинг на Районна прокуратура-Пазарджик, ГДБОП – МВР и Агенция „Митници“.  В него участваха Радослав Бакърджиев, районен прокурор на гр. Пазарджик, гл. комисар Явор Серафимов, директор на ГДБОП, ст. комисар Калин Литов, заместник-директор на ГДБОП, Георги Георгиев, директор на дирекция “Митническо разузнаване и разследване“ в Агенция „Митници“ и Мариета Венова, наблюдаващ прокурор.

Коментари