Криминално

Гасят пожара в панагюрско по земя и въздух /Видео/

Снимка: ОДМВР Пазарджик
Написано от ПЗИНФО

Продължават гасителните действия на огнеборци, горски работници и доброволци в района между селата Левски и Елшица, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР Пазарджик.

На място са пожарникари от Панагюрище, Пазарджик, Белово, Септември, Пещера, Велинград, подпомогнати от екипи от Пловдив и Пирдоп.

В гасенето участват лесничеи от горските стопанства в региона с високопроходими джипове, доброволци. За изграждане на просеки е изпратена тежка верижна машина от Асарел Медет.

Осъществява се взаимодействие с кметовете и областната администрация.

Няма данни за пострадали хора или засегнати къщи в зоната на пожара. Работата по неговото локализиране продължава активно. Екипи на полицейското управление в Панагюрище оказват съдействие на гражданите.

Хеликоптерите дойдоха и се включиха в гасенето. На място действията се ръководят от директорите на пожарната комисар Ангел Ангелов и на полицията старши комисар Петко Шотлеков. За да се получава обективна информация за фронта на пожара и огнищата се използва дрон.

Пожарът е в иглолистна и смесена гора на възраст от 40 до 80 г., в която има насаждения от бор, акация и дъб. Засегнати от пожара са гори, земеделски земи и трайни насаждения. Площта на пожара е над 2000 дка. Огънят на моменти е и върхов, това се влияе от посоката и силата на вятъра.

В момента се прави просека, тъй като гората е трудно проходима. Посоката на пожара се мени непрекъснато.

Поради което кметът на община Панагюрище Никола Белишки обяви бедствено положение за част от територията на община Панагюрище и въвеждам в изпълнение общинския план за защита при бедствия на община Панагюрище, в част „Пожари“.

Мерки за овладяване на бедствието, включително предприетите временни ограничения върху правата на гражданите:

Въвежда План за защита при бедствия на Община Панагюрище, част „Пожари“.

Ограничава движението на хора и МПС в района на обявеното бедствено положение за част от територията на община Панагюрище, а именно: землището на с. Елшица и землището на с. Левски. Следва да се осигури верижна и високо проходима техника, както и помощ от 27 Авио база Крумово.

Съобщаване на населението, чрез средствата за масова информация, свързано с обявеното бедствено положение за част от територията на община Панагюрище, част „Пожари“.

Начало на въвеждане на бедствено положение – 21:00 часа на 08.08.2022 г.

Срок на действието на бедственото положение – до 21.00 часа на 15.08.2022 г. (7 дни).

Коментари