Общество

В с. Виноградец отбелязаха тържествено Трифон Зарезан

Областният управител Гинче Караминова поздрави лозари и винари с празника

Виноградец Жители и гости на септемврийското село Виноградец отбелязаха тържествено предстоящия Трифон Зарезан. Всяка година местните винопоризводители посрещат празника с богата фолклорна програма и много гости, които отпиват глъдка червено вино с пожелание за здраве и богата реколта.

 

Гордеем се с произведените от вас вина, които са достойни за всяко национално и международно виноизложение”, каза в приветствието си областният управител Гинче Караминова и пожела на лозарите и винарите здраве и успехи, слънчева и плодородна година. Своите поздрави отправиха кметът на Виноградец – Елинка Благова и кметът на община Септември – Марин Рачев. От центъра на селото, празничното ществие се отправи към лозарския масив, където беше извършен и традиционният ритуал по зарязване. Водосвет за здраве и плодородие отслужи отец Димитър от местния храм „Св. Архангел Михаил”.

В седмицата преди празника, в местната „Галерия на виното”, за пореден път се проведе дегустация и конкурс за най-добро вино реколта 2016г. Победителите ще участват в традиционния общински конкурс „Празник на виното 2017.” За цар на виното тази година, местните винопроизводители избраха Крум Кърджев, който дари качествено червено вино за днешния празник.

Пресцентър Областна администрация Пазарджик

Коментари