Институции Общество

В Пещера обсъдиха училищната агресия

Пещера

Всеки пети грабеж е дело на дете, 20 процента от изнасилвачите у нас са деца, пак деца са извършили 6{5096c976179be6c5a378f3ca71010889c012c7db7f7ec4b11baea3e99cce71d3} от убийствата. Това показва тревожната статистика на МВР. Данните бяха изнесени на работна среща на тема „Превенция на агресията в учебните заведения на територията на община Пещера“. Инициативата за нея е на фондация „Кузманов“ и местното училище “Любен Каравелов“, подкрепени от община Пещера. Целта на работната среща е да привлече вниманието на учители и възпитатели, работещи с деца към един нарастващ проблем – агресията.

zaichev_karaminova

Във форума днес се включиха кметът на Пещера Николай Зайчев, заместник-областният управител Гинче Караминова, началникът на РУП-Пещера гл.инспектор Елена Абаджиева, директор и учители на училища и детски градини. Като организаторите признаха, че въпреки многобройните подобни срещи в различни градове, за първи път инициативата им получава толкова широка институционална подкрепа. Всички те изслушаха тревожните тенденции за увеличаване на училищната агресия. Организаторите на работната среща признаха за липсата на синхрон между инстиуции-учители-родители. Крайната цел е да се стигне до консенсус около това трябва ли да има стратегия за справянето с агресията в учебните заведения.

Пред участниците в срещата бяха представени съвременни методи за решаване на конфликти между ученици. Във втората част от семинара психолог, който има значителен опит при работата с деца и младежи с проблемно поведение и редица национални и международни квалификации, отговари на конкретни запитвания на участниците в работната среща.
 

Коментари