Институции

В Пещера забраниха брането на липа

Пещера

Кметът на Пещера Георги Козарев забрани брането на липов цвят. Мярката цели предпазване на липите от чупенето на клони. Забранено е добиването на липов цвят от дърветата намиращи се в общинския поземлен фонд и зелените площи на територията на общината, както и от липовите дървета по тротоари, алеи, площади, парковете, градини и други пешеходни зони в града и крайселищните зони.

Факт е, че в този сезон берачите на липа са безмилостни към дърветата и без мисъл, че и догодина отново ще трябва да има липов цвят, коментират пещерци. Въпреки, че всяка година се предприемат мерки по опазване на дърветата, на практика посегателствата и бруталното късане и чупене си остават.

Въпреки негативизма на хората в Пещера, онези, които смятат да нарушават заповедтта трябва да знаят, че при констатиране на нарушения виновните лица ще бъдат санкционирани. Контрол по изпълнение на заповедта ще осъществяват длъжностни лица от Общинска администрация-Пещара, Териториално поделение "Държавно горско стопанство" /ТП ДГС – Пещера/, РУ-Пещера, кметовете на селата Радилово и Капитан Димитриево.

Коментари