Култура Общество

В Пещера един генерал призова: Никога не забравяйте родовата памет

48 мъже от Пещерска околия умират на Каймак Чалан преди 100 години

Пещера

Повече от 20 години в Пещера не беше звучала военна музика. Тази вечер гарнизонен военен духов оркестър премина през центъра на града, начело с българското знаме носено и пазено от специалните сили на българската армия. И не само – в Пещера бяха бригаден генерал Явор Матеев и вицеадмирал Пламен Манушев, членовете на комисията по отбрана в Народното събрание Нено Влайков и Владимир Тошев. Всички те дойдоха за представянето на книгата "Каймакъ-Чаланъ" на Красимир Узунов. Освен тях в залата на читалище „Развитие“ бяха министърът на туризма Николина Ангелкова и народният представител Десислава Костадинова. Срещата по представяне на книгата започна с приветствие от домакина – кмета Николай Зайчев. Пред препълнената зала той сподели:

"Бях на представянето на книгата в Сливен – градът е дал над 1000 жертви в битката на този връх. Там цялата зала преживяваше емоционално всяка изречена дума. Вярвам обаче, че и тук в Пещера ще се усети духът на неподправения патриотизъм, защото в огледалото на „Каймак Чалан" се оглежда всяка българска битка, с признанието към бойците загинали там, се прекланямае пред всяка свидна българска жертва.

Вярвам, че от тук всички ще си тръгнем по-горди и по-смирени, защото завигани ще запомним героизма на нашите предци."

kniga-kaimak-peshtera

Към присъстващите се обърна и народният представител Десислава Костадинова, която каза:"Когато се подготвях за днешната среща ми направи впечатление кампанията, съпътстваща издаването и промотирането на книгата. Агенцията на г-н Узунов – Фокус, е започнала да издирва наследниците на участниците в битката на Каймак Чалан. Представям си вълнението на всички онези, които случайно или пък не ще се натъкнат на името на своя дядо или прадядо. В битката на върха участват около 6000 българи. По-малко от 1000 са оцецели след нея. Тази кампания, както и книгата са невероятен жест и към наследниците на войниците. 100 години по-късно тези българи получават своето национално признание.

Г-н Узунов, като българка ви благодаря за тази книга, защото във време на морален и патриотичен дефицит, тя ни припомня какви сме били, чия кръв тече във вените ни."

Междувременно от трибуната инж.Койчо Русев – председател на СОАТ и на Националната транспортна камара обяви, че ръководената от него организация, заедно с друго обединение на превозвачи – АЕБТРИ с предстедател Георги Петърнейчев, подаряват на Пещера 100 книги.

Нито един от говорещите не остана безразличен към историята на Каймак-Чалан – върхът, олицетворение на героизма на българина. История, описана по неповторим начин от Красимир Узунов, който умело ни представя чрез художествени похвати историческите факти за битката там по време на Първата световна война през 1916 година.

А бригаден генерал Матеев призова никога да не забравяме родовата памет и да свеждаме глава пред знайните и ненайни герои загинали за България.

На  финала на срещата-представяне Красимир Узунов благодари за поканата да разкаже за книгата в родния си град. Той оприличи битката на Каймак Чалан на чистилище.

На върха, който се намира в днешна Сърбия смъртта си намират 48 мъже, родени в Пещерска околия. 1 пещерец е загинал на Каймак Чалан, като част от 43-ти полк. Тогава сме имали гражданско мислене, интересували сме се един от друг. А днес, в заключение каза авторът, не можем да си намерим душите.

Коментари