Институции Общество

В Пазарджик вече има приют за бездомни лица

Написано от ПЗИНФО

В Пазарджик бе изграден първият приют за пълнолетни лица. Това е поредната социална услуга, която община Пазарджик разкрива. Приютът се помещава в чисто нова сграда, цялостното финансиране на проекта е с европейски средства.

Тук сме си насочили фокуса към най- уязвимите членове на нашето общество. Това са хората, които са бездомници, клошари, които в някаква степен са относително наркозависими, хора, които са най-големите аутсайдери в обществото. Понякога нашето общество тотално ги дискриминира и ги отритва. Всички сме били свидетели на такива спят, лежат по пейки, паркове, градинки, по гарата. Хора, които няма къде да спят, къде да се хранят и отритнати от цялото общество, в т.ч. близките им, което е най-тъжно“, каза при откриването кметът на община Пазарджик Тодор Попов.

Капацитетът на приюта е 25 места, в момента в него са настанени 6 лица, с които работят психолог, социален работник и медицинска сестра. Потребителите ще могат да ползват услугата не повече от 3 месеца в рамките на календарната година и за определена част от денонощието – от 17 ч на текущия ден до 10 ч. на следващия. За потребителите ще бъдат осигурени вечеря и закуска, топла вода и всичко необходим условия за престоя на бездомните лица.

Коментари