Култура

В Пазарджик вече има паметник на Никола Манев

Написано от ПЗИНФО

В Пазарджик бе открит паметник на именития български художник Никола Манев. Паметникът е поставен на място, на което се измерва пулса на града, каза при откриването адвокат Хари Харалампиев. Мономентът е от камък и метал е изработен от скулптура проф. Георги Чапкънов. Волята паметникът му да бъде издигнат тук е на неговия син Александър Манев. А инициативата е на приятеля и интелектуален сподвижник на художника адвокат Хари Харалампиев и бизнесмена и общественик инж.Емил Йончев. Те двамата, заедно с кмета Тодор Попов откриха официално паметника. Градоначалникът изтъкна, че поставянето му на място, където минават много хора е гаранция, че Никола Манев винаги ще се помни.

На паметникът е написано „Повелителят на светлината“, именно към светлина и изгревът е насочен погледът на шест метровата статуя.

Никола Манев е родом от Пазарджик и преди да си отиде от този свят, завеща на града 30 свои платна, които днес оформят художествена сбирка в галерия, носеща името на художника. Никола Манев е почетен гражданин на Пазарджик.

Коментари