Култура

В навечерието на празниците Младежки дом събра приятели и откри нова зала

Пазарджик Приятели, светли празници и чаша вино – идеалната комбинация да си спомниш за едно добро дело и да го почетеш с нещо хубаво. С тази комбинация днес екипът на Младежки дом Пазарджик показва новата си зала, носеща името на  Апостол Сотиров. Зала, в която екипът може да се събира за малки пресконференции или тържества.

 

„На 1 ноември всяка година припомняме имената на хората, които са работили тук и трябва да се запомнят. Когато преди години дойдох да работя тук намерихме дърворезбованото слънце, което сега е долу, в мазето. Беше разчупено, с липсващи части. Мишо Тодоров го сглоби и поправи. 1 ноември през първата година посветихме на това, че трябва да съхраняваме. Сега решихме да направим тази зала и да я наречем на Апостол Сотиров – човека, който е създал клуб по дърворезба. Оказа се че е било в именно в тази зала – събрахме всичко негово от Младежкия дом, направихме го, масата я създаде един музикант от симфоничния оркестър, заедно с Мишо Тодоров, а столовете са толкова, колкото сме екипът на Младежкия дом – 13.“, разказа директорът на Младежкия дом Инна Церовска.

Едновременно с това тя постави акцент върху участията на групите и съставите от институцията през последните около 30 дни . 13 участия във фестивали, спортни инициативи и награждавания, 12 участия в благотворителни концерти и инициативи, една коледна изложба, коледен рок концерт по случай 8 декември и четири благотворителни представления на театър „Приятели“.  „Целта да ги изброя не е да демонстрираме активност, а да покажа колко много се трудят колегите от съставите и колко много деца имаме. Само те са около 800.“, каза Церовска. В аванс загатна за нови проекти, спечелени от Пловдив`2019 и звучащи изключително интригуващо още преди да са започнали. Например „Реката“. Проект, който ще се реализира заедно с област Пловдив през 2018 и 2019 г. ще бъде ситуиран в коритото на р. Марица, а в коритото на реката ще се правят арт ленд проекти с много интересна компания на художници на световно ниво „Дупини“. Покрай него ще бъдат приобщени още творци от Балканите, за да се създаде нещо, което в реката изчезва много бързо. Кулинарията ще е във фокуса на втория проект. Познатите отпреди проекти, фестивали, прояви, театрални постановки също ще бъдат заедно с публиката, но обещават много новости.

Коментари