Институции Общество

В  края на юни в Пазарджик ще бъде открит бюст-паметник на големия оперен певец Борис Христов.

Написано от ПЗИНФО

Пазарджик

Неговата фигура неизменно се свързва с Италия. Каква обаче е връзката между Борис Христов и Пазарджишкия съд, разказа пред БНР председателят на Общинския съвет в Пазарджик, известният наказателен адвокат Хари Харалампиев, един от защитниците на българските медици в Либия:

“В края на 40-те години на отминалото столетие Борис Христов е стажувал в Пазарджишкия окръжен съд, след като е завършил специалността “право“ в Софийския университет “Св. Климент Охридски“.

“Идеята да се сътвори паметник на великия българин Борис Христов, който да бъде поставен пред сградата на Съдебната палата в Пазарджик, се роди първо в съзнанието на моя приятел и колега Николай Антов, който е водил активна кореспонденция с великия бас“, разказа още Харалампиев.

В интервю за предаването “Хоризонт до обед“ той обясни и на кого е възложена изработката на проекта:

“Изработката на паметника беше възложена на един от най-значимите съвременни български скулптори, какъвто е Георги Чапкънов – Чапа“.

“Ние сме мислили твърде много къде да бъде поставен, но всъщност Чапкънов, когато дойде да огледа местата, каза – точно тук пред Съдебната палата е мястото на този паметник, защото идеята е да се подчертае, че освен велик бас, той е бил и съвсем надежден и талантлив съдия. И може би българското правосъдие, към онзи момент, е загубило един достоен и справедлив човек, който да воюва за правда и справедливост“.

Коментари