Култура Общество

В Драгиново сбъднаха една своя мечта

Написано от ПЗИНФО
В Драгиново бе открит Първият национален фолклорен събор “Драгиново- 2022“. Кметът на селото Бисер Маджиров не скри своето вълнение, че фестивалът за всички жители на селото е една дългоочаквана и вече сбъдната мечта.
Празничната програма започна с изпълненията на гайдарски състав „Страхил войвода”-с. Варвара, водени от Иван Семерджиев от НК „Традиция“- РК „Родочани“, които развяха голям български трибагреник в ръка.
Участието на Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци- гр.Гоце Делчев внесе много настроение на препълнения център, силни аплодисметни заслужиха и изпълненията на домакините от Ансамбъл за автентичен фолклор при НЧ „Методий Драгинов-1936”.
Гвоздеят в първата вечер от фестивалния ден бе Райна, която огласи селото с народните си излълнения и вдигна всички на крака.
Днес фестивалът продължава с изявяви на самодейни групи за народни традиции и обичаи, певчески, танцови, инструментални ансамбли и клубове за изворен фолклор, както и индивидуални изпълнители на народно творчество.
Очакват се над 20 самодейни групи с певци, танцьори, разказвачи, от различни региони на страната.
Националният фолклорен събор “Драгиново – 2022“ цели съхраняване и популяризиране на българското народно творчество – онова от извора, с непреходната сила на българските корени и дух.

Коментари