Институции

В Деня без загинали на пътя отчетоха намаляване на броя на загиналите в нашата област

Пазарджик

През първите 6 месеца на 2018 година на територията на ОДМВР-Пазарджик са станали 363 катастрофи, от тях 111 са тежки с четирима загинали и 139 ранени участници в движението. Тъжната статистика бе оповестена на заседанието на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата по повод Европейския ден без загинали на пътя, свикано от областния управител Стефан Мирев.

В сравнение със същия период на 2017 година има 15 загинали по-малко, показват данните на пътната полиция. При 27 инцидента е блъснат пешеходец, при 9 велосипедист. Двама от загиналите са именно пешеходци, което е 50% от всички загинали на територията на Пазарджишка област. При 90% от тежките инциденти причината за тяхното настъпване са скорост и отнемане на предимство. Основно катастрофите са в следствие загуба на управлението на МПС от страна на водача, поради превишаване на скоростта, отклоняване на вниманието и други. 351 от инцидентите са настъпили точно по вина на водача.

По отношение на пътната безопасност, от постъпилата от общините информация може да се направи общия извод, че мерките за подобряване на безопасността на движение в област Пазарджик в по-голямата си част се изпълняват съгласно планираното. Същевременно, необходимо е оптимално да се използват  благоприятните метеорологични условия за довършване на започнатото по привеждане на пътищата в областта – в урбанизираните територии и извън тях – в съответствие с нормативните изисквания за безопасност и при подготовката им за предстоящия есенно-зимен сезон. При предстоящото бюджетно планиране за 2019 година е необходимо да се определят приоритетните обекти и дейности за осигуряване на безопасността на движение по пътищата на областта и да се оцени размера на необходимите инвестиции с оглед включването им в инвестиционните програми на общините.

Коментари