Политика

В Брюксел подписват споразумение за модернизация на жп линията Костенец-Септември

Костенец-Септември Споразумение за безвъзмездна помощ за България за модернизация на отсечката Костенец – Септември на железопътната линия София – Пловдив се подписва днес в Брюксел в Изпълнителната агенция "Иновации и мрежи" на ЕК. Финансирането по споразумението е за над 151 милиона евро.

 

Проектът е подкрепен от ЕС по инструмента "Свързана Европа" (CEF) за транспорт и беше избран през 2015 г., когато ЕС осигури 7,6 милиарда евро за финансиране на проекти за подобряване на европейската транспортна инфраструктура, сигурността на транспорта, развитие на интелигентни и щадящи околната среда транспортни системи.

Споразумението подписват директорът на Изпълнителната агенция "Иновации и мрежи" Дирк Бекерс, министърът на транспорта, информационните технологии и комуникации Ивайло Московски и заместник генералният директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" Христо Алексиев.

Проектът предвижда основна модернизация на отсечка от 24,4 км между Костенец и Септември по линията, която е част от европейския коридор, свързващ Източна Европа с Източно Средиземноморие. Модернизацията ще подобри трафикът по линията, която в момента не отговоря на съвременните стандарти за превоз на пътници и товари.

Представителство на ЕК в България

Коментари