Институции Общество

В Батак: Шествие-поклонение по паметните места от Април 1876г.

14  М А Й  2017г.   

С Б О Р :  13,00 часа    пред  Исторически музей- Батак

І- етап : от 13.00 часа  до 14.30 часа – поклонение, полагане на венци, благодарствен молебен и тържествен залп с  оръжие за сценични изяви  на:

     Паметник на Богдановия хълм– издигнат от признателните потомци по инициатива на Поборническото дружество в Батак през 1911г.  в  памет на загиналите  в Априлската епопея 1876г. 636 мъже, жени и деца от Батак.                    

Разстояние:   2 х 1,5 км.

 ІІ-етап : от 14,45 часа  до 15,00 часа –поклонение, полагане на венци и тържествен залп с  оръжие за сценични изяви  на пл. „Освобождение” гр.Батак :  

1.    Църква „Света Неделя”- Историята е отредила този храм да се превърне в светиня за българите. Тя е Малката църква в центъра на Батак, в която без да искаш влизаш с наведена глава и Голямата църква на България от която излизаш с високо вдигната глава.

2. Паметник на загиналите в Априлската епопея-Батак- издигнат от признателният арменски народ през 2006г.

3. Бюст-паметник на Трендафил Тошев Керелов– Член на Революционния комитет в Батак. Изгорен жив на ръжен от башибозука през Април  1876 г.

4. Бюст –паметник на княз Алексей Церетелев– Руски дипломат. Член на Европейската анкетна комисия, разследвала  кървавите погроми  на Априлското въстание 1876г. във въстаналите селища от ІV Революционен окръг. Неговите точни и обективни доклади до руския император, стават „емоционалния повод” за обявяването на Руско-турската освободителна война през 1877г.

5. Паметник на загиналите батачани във войните за национално освобождение, за единна и свободна България

ІІІ-етап: от 15.00 ч.  до 15,20ч.-  поклонение и полагане на венци в Паметната алея , ул.”Априлци” Батак :

1. Паметник на Драган Манчов – бележит възрожденец, книгоиздател и революционер, роден в Батак. Деен радетел за националното ни освобождение.

2. Паметник на виконтеса лейди Емили Странгфорд – Благодетелката на Батак.

3. Паметник на Джанюариъс Макгахан – военен кореспондент на в-к „Дейли нюз”. Член на Европейската анкетна комисия посетила Батак през юли 1876г. Неговият репортаж „Батак –долината на смъртта и хората без сълзи” потресе цивилизования свят и накара световната общественост да се застъпи за българската кауза и решаването на въпроса : Освобождението на България.

4. Паметник на Виктор Юго – френски писател. Застъпник на българските интереси пред френския парламент.

ІV-етап : от 15,20 часа  до 16,15 часа – поклонение, полагане на венци, благодарствен молебен и тържествен залп с  оръжие за сценични изяви  на :

   Паметник в м. Вакъфа, Беглишките хармани – издигнат от признателните потомци по инициатива на Поборническото дружество в Батак през 1912г.  в  памет на загиналите  в Априлската епопея 1876г. 580 мъже, жени и деца от Батак.                 

 Разстояние:  ІІІ-ІV етап   2 х 1,5 км.

 

 

Коментари