Култура

Романтика от ХІХ век в Етнографската експозиция

Пазарджик Гостуващата изложба на Регионален етнографски музей Пловдив, с интригуващото име „Романтика от кутията за спомени“ ще бъде открита от 17.00 часа на 17 май в Етнографската експозиция на РИМ Пазарджик. Изложбата представя романтиката и любовта в града на тепетата от средата на ХІХ век. Представени са редица универсални символи на любовта, претворени в тъкан, метал, порцелан – ябълката, гълъбът, розата, ягодата, миртата, ключът с катинар, и др.

 

Посетителите ще могат да се потопят в атмосферата на възрожденския Пловдив и да видят сватбените тоалети преди 100 години, какви дарове са получавали младоженците и кои са най-популярните символи на любовта, къде са се срещали младежите и какви са били любовните символи.

Любовта е многолика емоция, която всеки изживява по свой начин. Ние само открехваме една врата, а вие ще продължите…, приканват организаторите.

Изложбата ще бъде отворена за посещение в Етнографската експозиция на Регионален исторически музей – Пазарджик, ул. „Отец Паисий” №8, от 17 май 2017 г. до 30 юни 2017 г., всеки делничен ден от 9,00 – 17,00 часа и събота от 10,00 до 17,00 часа. За информация и предварителни заявки – тел.: 034/44 57 19.

Коментари