България Институции

Във военния учебен център „Црънча“ се провежда българо-американска подготовка

Црънча

„Основната цел на съвместната българо-американска подготовка е изграждането на действаща армия, която може да издържи на сериозно темпо, при различни условия и да изпълни всички задачи, които са й поставени.“ Това заяви началникът на отбраната генерал Константин Попов в Специализирания учебен център „Црънча” на 68-а бригада Специални сили. „За тази гъвкавост може да способства предстоящото разглеждане на предложените промени в Закона за отбраната и въоръжените сили в Комисията по отбрана, с които да се разширят правомощията и отговорностите на началника на отбраната и което да има незабавен ефект върху Силите за специални операции“ допълни генерал Попов. 

Началникът на отбраната наблюдава днес в Специализирания учебен център „Црънча” етап от съвместната българо-американска подготовка, с участието на формирования от специалните сили на България и САЩ.

Тя се провежда от 7 до 30 ноември в района на учебния център, както и на други места в Пловдивския гарнизон. Военнослужещите демонстрираха уменията си при изпълнението на различни специализирани упражнения за водене на стрелба. Генерал Попов оцени високо подготовката на военнослужещите от 68-ма бригада Специални сили и изключителната натовареност в ежедневието им като посочи като пример и изпълнението на задачи за възпрепятстване на нелегалното навлизане на територията на страната на мигранти в района на държавната граница. 

Резултатите от участието на формирования от бригада Специални сили в усилването на охраната на държавната граница бяха докладвани на началника на отбраната от командира на 68-а бригада бригаден генерал Явор Матеев. Той акцентира на задачите, които се изпълняват от военнослужещите по оказване на съдействие на органите на МВР и възпрепятстване на нелегалното навлизане на мигранти на територията на страната, както и на взаимодействието с другите институции за национална сигурност и техните представители. Бригаден генерал Матеев посочи, че от септември т.г. военнослужещите от Специалните сили са възпрепятствали нелегалното навлизане на стотици мигранти на територията на страната.

 

Пресцентър на МО

Коментари