Култура Общество

Във Велинград ще открият изложба с творби на Марк Шагал

След успеха в Швеция, Латвия, Полша, Литва и Словакия, творби на Марк Шагал са вече и във Велинград. Изложбата, включваща 43 оригинала на големия майстор, ще бъде отворена за посещения от 28.07.2022 г. до 28.10.2022 г.

За посетителите се предлага уникален и иновативен аудиогид, специално създаден за безопасност срещу COVID19.

Събитието е организирано от Исторически музей-Велинград, в партньорство с Art Expo SIA (Латвия).

Изложбата „Очакване на чудо“, от частна колекция Кесаури, предлага възможността да се насладите на литографиите на един велик художник на нашето време. Те са посветени на религиозни и митични теми, които са имали важна роля в духовния живот на художника и са намерили израз в неговите шедьоври.

Изложбата е подредена в 3 тематични раздела:

  1. Творчеството на Марк Шагал от различни години
  2. Серия „Дафнис и Хлоя”
  3. Поредица „Четири приказки от арабските нощи”

Първи раздел – творчеството на Марк Шагал през различните години

Този раздел запознава посетителите с една от най-големите страсти на Марк Шагал – литографията. Изключителната поредица от творби ни разкрива най-харесваните от този автор теми и мотиви, които той рисува цял живот.

Раздел втори – посветен на приказката „Дафнис и Хлоя”.

Комплектът от оригинални литографии „Дафнис и Хлоя” се смята за една от най-важните графични творби сред огромното му художествено наследство. Шагал създава тези изящни, цветни илюстрации през 50-те години на миналия век, скоро след втория си брак. Илюстрациите към пасторалната приказка, която се развива на остров Лесбос, са вдъхновени от неговото първо посещение до Гърция.

И последна част – „Четири приказки от арабските нощи”

След смъртта на Бела, опитвайки се да продължи работата си, Шагал създава първите си цветни литографии „Четири приказки от арабските нощи“. От 1001 истории в „Арабските нощи” художника избира само четири, посветени на изгубената любов и смъртта:

– Абаносовият кон,

– Джулнар – родената от морето и нейният син крал Бадр Басим от Персия,

– Абдула рибарят и водният Абдула,

– Камар Ал-Заман и съпругата на бижутера.

„Четири приказки от арабските нощи“ на Шагал се считат за най-добрите примери за цветна литография, създадена в Съединените щати преди 1950 г. Той е отличен през 1948 г. с наградата за графика на Венецианското биенале.

Този проект има за цел да привлече семейства, младежи, клиенти и служители в света на изкуството, като ги запознава с оригинални произведения на световноизвестни художници.

Изложбата е под почетния патронаж на кмета на града –д-р Костадин Коев.

 

Информация и резервации – тел. 0895 847179, 0359 / 59709

Пресцентър на музея – 0359 / 52591, 0879 50 60 22

Уеб сайт: www.museum.velingrad.eu

Официална страница във Фейсбук: https://www.facebook.com/imuseum.vel/

Коментари