Общество

Встъпителна кръгла маса по проекта „Залагам на себе си, а не на късмета“

Експерти проведоха дискусия за хазартната зависимост и превенция срещу нея

На 14.07.2021г. се проведе встъпителна кръгла маса, част от проекта на „Младежки спортен клуб Пазарджик спортува“, финансиран от Министерството на младежта и спорта по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по член 10 от закона за хазарта за 2021 година, Направление 3 (три) с тема “Превенция на хазартната зависимост сред младите хора.”

Проектът „Залагам на себе си, а не на късмета“, е вторият на Министерството на спорта, който „Младежки спортен клуб Пазарджик спортува” спечели.

Проектното предложение е насочено към целева група от 300 младежи, живеещи на територията на Община Пазарджик, като съобразно изискванията на програмата 10% от тях – 30 души, ще бъдат младежи в неравностойно положение.

Целият експертен екип, организиращ и реализиращ проекта, дискутира темата за превенция на хазарта в присъствието на 32 гости.

Председателят на „Младежки спортен клуб Пазарджик спортува“ Ренета Камберова откри събитието с встъпителни думи за дейността на сдружението и същността на проекта. „Темата за хазарта и особено зависимостта от хазарта е много актуална, а за съжаление за нея не се говори толкова много. Нашата цел и целта на проекта е да покажем къде е границата на разумното и играта за забавление и къде всичко преминава в опасната зона на зависимост и дори болест“, каза Ренета Камберова.

На гостите бе раздаден специално изготвен наръчник, включващ конкретни детайли за хазартната зависимост – симптоми, причини, лечение и други.

Участие в кръглата маса взеха още Александър Иванов, който в ролята си на обучител, предизвика интересна дискусия по темата. Особено важно и ценно бе присъствието на психолога Гергана Ташева, която разисква темата за зависимостта към хазарта от гледна точка на човешката психологията, както и различните видове поведение, водещо към пристрастяването.

Юристът Димитричка Ладжова обърна внимание на наказателната отговорност, под която всеки хазартно зависим и особено нелегално разпространявщ хазарт, ще бъде подведен от българското законодателство.

По време на реализацията на проекта са предвидени да бъдат проведени още дискусионни форуми, срещи с психолог с цел превенция и отказ от хазартната зависимост, организиране на спортни прояви, насърчаващи здравословен начин на живот и други.

Коментари