Спорт

Всичко за Стронг мен в Пазарджик

Написано от ПЗИНФО

Изключителен хъс и желание да докажат, че наистина са най-силните мъже на България, демонстрираха представителите на Българска федерация силови спортове (БФСС) Strongman в парк остров Свобода в Пазарджик. Атлетите и този път участваха благотворително – за събиране на средства за Центъра за настаняване от семеен тип на деца и младежи с увреждания в град Пазарджик.

Мокрото трасе затрудни максимално участниците при теглене на 14-тонния автобус. Това обаче само мотивира момчетата и във втората дисциплина – „Гигантска кобилица“. Петьо Христов прелетя трасето от 25 метра за под 11 секунди с 320 кг на гръб.

Третата дисциплина „Логлифт“ и „Колелата на аполон“ – обединени в щафета, също се оказа изпитание под парещите лъчи на майското слънце. Въпреки натрупаната умора Петьо Христов отново демонстрира класа на „фермерска разходка“, като буквално изтича 25 метра с две бутилки по 130 килограма в ръце само за 9,5 секунди.

В последната дисциплина, носене на 130 кг.„Кръст“ – една от най-неудобните за изпълнение поради сложността на хвата – Сашо Велинов се справи най-бързо, следван от Вениамин Каравачев, който даде второ време и с това успя да си осигури и второ място в крайното класиране. Бронзът остана за Сашо Велинов а шампионската купа за поредна пета година в Пазарджик вдигна Петьо Христов с 46 точки в актива си.

За първи път се проведе и детски „стронг мен“ турнир, като за десетимата престрашили се малчугани също бяха приготвени изпитания и то в 3 кръга. Децата се включиха с голям дух и показаха завидна воля, като най-малкият участник беше само на 6,5 години. Обръщаха „гигантска“ за тях самите гума, носеха „фермерска“ разходка с малки гири и демонстрираха завидна сила за възрастта си особено при упражнението за сила на хват.

Едно е сигурно, бориха се мъжки вдъхновени от големите атлети и под тяхното менторството успяха да покажат техника и бързина. Както винаги, на всяко състезание има и победител – това е 10-годишният Борислав от Пазарджик, който си спечели страхотен детски таблет.

Ето и класирането по имена и точки:

1. Петьо Христов – 46 т. (шампион за 5-та поредна година в Пазарджик)

2. Вениамин Каравачев – 43 т.

3. Сашо Велинов – 43 т. (равен брой точки, но по-слабо време в сходни дисциплини)

4. Юрий Божанов – 36 т.

5. Велизар Митов – 31 т.

6. Иван Янакиев – 20 т.

7. Евгени Брейчев – 20 т. (равен брой точки, но по-слабо време в сходни дисциплини)

8. Атанас Запрянов- 17 т.

9. Борис Тумбев – 9 т.

10. Станимир Тодоров- 8 т.

Коментари